Gelukkige koeien geven gezondere melk

20 juli 2016 door Eos-redactie

Een koe die een stof krijgt die geluk opwekt geeft voedzamere melk. Als ze de stof toegediend krijgt voor ze kalft, loopt ze minder kans op verminderde calciumniveaus.

Een koe die een stof krijgt die geluk opwekt geeft voedzamere melk. Als ze de stof toegediend krijgt voor ze kalft, loopt ze minder kans op verminderde calciumniveaus. Wetenschappers ontdekten ook over de hele lijn een positief effect op de calciumniveaus.

Serotonine is een neurotransmitter, dat is een stof die je hersencellen gebruiken om signalen door te sturen. Die stoffen zijn vaak aanwezig in drugs en ze kunnen in hoge concentraties een ingrijpend effect hebben op je hersenen. Zo veroorzaakt extra serotonine gevoelens van geluk.

Als een koe hypocalciëmie heeft, zijn haar calciumconcentraties abnormaal laag. Dat heeft een nefast effect op de melk. Uit het onderzoek bleek dat als de koeien serotonine kregen, ze minder kans hadden om na de bevalling hypocalciëmie te ontwikkelen. Koeien die net een kalf hebben geworpen, hebben normaal gezien meer kans op de ziekte.

Hypocalciëmie leidt niet alleen tot ongezondere melk. De ziekte, waaraan tussen 5 en 10 procent van de landbouwkoeien lijdt, veroorzaakt ook spijsverteringsproblemen en zwangerschapsstoornissen.

Holstein- en Jerseykoeien, beide veel voorkomende rassen in de landbouw, reageerden anders op de behandeling van de onderzoekers. Bij Jerseykoeien leidde die tot hogere calciumniveaus in de melk, maar lagere niveaus in het bloed. Bij Holsteinkoeien maten de onderzoekers exact het omgekeerde, lagere concentraties in de melk, hogere in het bloed. De serotonine had geen effect op de hoeveelheid gegeven melk bij beide rassen. Ook de hormoonspiegel en de voedselconsumptie werden niet beïnvloed.

De onderzoekers geloven dat een serotoninebehandeling kan helpen bij de bestrijding van de ziekte. Volgens hen kan serotonine preventief gebruikt worden. “Op die manier zijn melkboeren zeker van hun inkomsten, en kunnen ze hun koeien en de melk die ze leveren gezond houden”, aldus onderzoeksleider Laura Hernandez. (mvg)