Het supplementendieet: nieuwe eetstoornis?

06 augustus 2015 door Eos-redactie

Steeds meer mannen gebruiken (legale) supplementen om hun lichaam er beter te laten uitzien.

Amerikaanse onderzoekers vroegen 195 mannen van 18 tot 65 om een online vragenlijst in te vullen. Ze hadden allemaal niet langer dan een maand voordien dergelijke supplementen geslikt en gingen minstens twee keer per week naar de fitness om fitter te worden en er gezonder uit te zien. De vragenlijst peilde onder andere naar hun supplementengebruik, hun eetgewoontes en het beeld dat ze hadden van hun lichaam.

Uit de resultaten bleek dat bij meer dan 40 procent van de ondervraagden het supplementengebruik met de tijd was toegenomen en dat 22 procent de middelen geregeld gebruikte om maaltijden te vervangen, ook al waren ze daar niet voor bedoeld. Alarmerender was dat 29 procent van de mannen toegaf zich zorgen te maken over hun supplementengebruik, dat bij 8 procent van de ondervraagden de huisarts hun had aangeraden het gebruik te verminderen of ermee te stoppen omwille van mogelijke of al aanwezige negatieve bijwerkingen, en dat 3 procent ooit al was opgenomen in het ziekenhuis met problemen aan de lever of de nieren die te wijten waren aan supplementengebruik.

Over de redenen waarom sommigen te veel van de supplementen slikten, kwam een combinatie van factoren naar voor: ontevredenheid over hun lichaam, een laag zelfbeeld, en het idee niet te voldoen aan de eisen van de moderne cultuur over mannelijkheid.

Al die factoren vertonen opmerkelijke gelijkenissen met diagnostische indicatoren voor eetstoornissen.