Negentien EHEC-besmettingen in Limburg door vlees

14 juni 2012 door Eos-redactie

Minder zeldzame variant dan EHEC-bacterie die in 2011 voor onrust zorgde in Europa.

In de provincie Limburg zijn negentien gevallen van besmetting met de EHEC-bacterie vastgesteld. De variant is wel minder zeldzaam als  de bacterie die vorig jaar paniek zaaide in Europa.

Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Van de 19 personen liggen er vier in het ziekenhuis met nierproblemen, waaronder twee kinderen. Ze verkeren niet in levensgevaar. Alle gevallen zouden verband houden met het eten van filet américain, afkomstig van één rund. Een deel van het rundvlees is al opgespoord en in beslag genomen.
 

De EHEC-bacterie - verzamelnaam voor enkele stammen van de E. coli-bacterie - komt frequent voor in de darm van runderen. Besmetting vindt vooral plaats door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees, het drinken van rauwe melk of het eten van besmette rauwe groenten, zegt het FAVV. Vooral kinderen, ouderen en mensen met een zwakker immuunsysteem zijn gevoelig voor besmetting. Mensen krijgen diarree van de bacterie, maar bij ernstige gevallen kunnen bloedingen in de darmen optreden of ernstige nierklachten ontstaan.

Minder ernstige variant
FAVV-woordvoerster Lieve Busschots meldt dat elk jaar gevallen van besmetting met dat pathogeen voorkomen. 'Het is het meest bekende pathogeen van de bacterie', aldus Busschots. Ze merkt op dat de bacterie die in de zomer van 2011 in Duitsland uitbrak, een andere, zeldzamere variant was.

Vorig jaar raakten in Duitsland 4.321 mensen geïnfecteerd met EHEC. In Duitsland overleden vijftig mensen aan de gevolgen en ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Zweden viel een dode. In Nederland raakten elf mensen besmet, maar niemand overleed.