Biolab voor iedereen

Wie een wetenschappelijk experiment wil opstarten maar geen lab heeft, kan voortaan terecht in het Open Biolab in Brussel.

Zwammen breken luiers af

Aan het Biolab lopen al verscheidene wetenschappelijke projecten. Zo wordt er kunstzinnig geknutseld met DNA, met als doel een DNA-alfabet aan te leggen. Daarmee kan je dan een logo of een willekeurig woord vormen met stukjes van de DNA-molecule.

Een architecte voert onderzoek uit naar de ontwikkeling van bio-afbreekbare bouwmaterialen. Zwammen zijn haar voornaamste materialenbron. Denk voor de toepassingen aan tijdelijke opvangcentra voor vluchtelingen.

Een studente Biomedische Laboratoriumtechnologie test een onderwijskit uit voor het bemonsteren van oppervlaktes. Verder loopt onderzoek naar de antibiotische werking van etherische oliën en de bio-afbreekbaarheid van luiers door, opnieuw, zwammen.Je kan aansluiten bij alle lopende projecten. Je kan ook steeds gaan observeren en je laten inspireren voor je eigen onderzoek.

Bioveiligheid
Elke donderdagavond kan je komen kennismaken. Wil je als bedrijf aan onderzoek doen, dan kan je ook op een andere dag een afspraak maken. Wie na een eerste bezoek wenst deel te nemen aan het Biolab, betaalt daar een bepaalde som voor. Aansluiten bij een bestaand project kan wel gratis. Op de website staat een overzicht van alle beschikbare apparatuur.

Voor je van start gaat, krijg je een introductie in bioveiligheid. Uiteraard zijn er ook procedures en voorschriften om de apparatuur op een correcte manier te gebruiken. Het Biolab is voorzien van de nodige vergunningen voor het gebruik van ziekteverwekkende en genetisch gemodificeerde organismen. Met andere woorden: je mag je wetenschappelijke ambitie ook loslaten op E.coli-bacteriën, biergist en allerlei andere micro-organismen.

DIY-beweging
Het Open Biolab Brussels is een initiatief van de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie van de Erasmushogeschool Brussel. De opleiding haalde de mosterd bij talrijke internationale do it yourself-biolaboratoria (DIYbio) waarbij wetenschappers, burgers en kunstenaars experimenteren met biologische materialen. Ook Gent heeft haar eigen DIY lab, ReaGent.

Meer informatie over Biolab Brussels en de lopende projecten vind je op www.openbiolab.be en www.iedereenwetenschapper.be

Foto: Jasper Van der Linden voor Magma Nova
Foto: Jasper Van der Linden voor Magma Nova

Het laboratorium, een initiatief van de Erasmushogeschool, is voorzien van al het materiaal dat je nodig hebt om degelijk biowetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Je kan aan de slag met centrifuges, spectrofotometers (die de absorptie van licht in een vloeistof meten), kweekvaten en andere apparatuur waar menig bioloog of biochemicus zich hartelijk mee vermaakt. Studenten, maar ook enthousiastelingen zonder enige opleiding zijn welkom. Daarnaast staat het Biolab open voor kleine bedrijven, designers en kunstenaars die aan het werk willen met biomaterialen en voor leerkrachten die op zoek zijn naar educatieve kits of zelf een project willen opstarten.