Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
In de trein begrijp je Heraclitus het best
Afgeleid door de vele treingesprekken, kan wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers zich maar met moeite concentreren op de theorie van Heraclitus. Toch begrijpt ze zijn theorie in de trein het allerbest.
Geruisloos door de geluidsmuur
Is het mogelijk de geluidsbarrière te doorbreken zonder luide knal? De NASA gaat het uittesten met een bijzonder vliegtuig.
Hoe lang is het ideale touw voor een geit? Wiskunde is soms moeilijker dan het lijkt
Sommige wiskundige problemen lijken op het eerste gezicht heel eenvoudig, maar zijn dat helemaal niet.
Hoe werkt een elektrische deelstep?
Net als andere grote Europese steden staan Antwerpen en Brussel vol met deelsteps. Jacotte zoekt uit hoe die elektrische stepjes eigenlijk werken.
Beschermende “onderwaterhotels” vormen een veilig habitat voor zeepaardjes
In de haven van Sydney is het aantal witte zeepaardjes de afgelopen tien jaar drastisch afgenomen. Om hen te beschermen tegen vervuiling, stormen, ankers en predatoren bouwden marien biologen “onderwaterhotels” van kippengaas.
Klimaatpsychologie – De “war on climate change” in ons hoofd
Het wetenschappelijke bewijs voor klimaatverandering lijkt onomstotelijk, maar toch geloven veel mensen er niet in en ondernemen nog veel meer mensen bijna geen actie. Waarom niet? Het antwoord ligt in ons eigen hoofd.
Wat maakt 2020 zo uniek?
Behalve dan natuurlijk het feit dat het jaartal wel erg mooi oogt, zeker in combinatie met 0101: 01012020, en dan hebben we het nog niet over Lichtmis: 02022020, een palindroomdag (wat geleden was van 20 februari 2002).
Hoe objectief is ons geheugen?
We zijn vaak verwonderd over de fouten die ons geheugen maakt. Toch hebben we de stellige indruk dat het over het algemeen behoorlijk accuraat is. Klopt dat wel?
Algoritme ontmaskert frauderende wetenschappers
Wetenschappers knoeien soms met de foto's in hun papers. Een nieuw algoritme kan dit soort fraude opsporen.