Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Zijn wij alleen in de kosmos? – Epiloog: Wat brengt de toekomst?
Tot voor kort wist de wetenschap bitter weinig te vertellen over de mogelijkheid op buitenaards leven. Het onderwerp behoorde exclusief tot de fantasiewereld van sciencefictionschrijvers. De ontdekking van duizenden exoplaneten is bezig hier verandering in te brengen. In dit afsluitend deel werpen we een blik op de nabije toekomst. Welke onderzoeksprogramma’s ontwikkelen wetenschappers en welke vragen hopen ze daarmee te kunnen beantwoorden?
De draak van Daenerys, Archimedes en het volume van een bol
De gemiddelde leerling zal zich uit zijn schoollessen Archimedes vooral herinneren als de naakte man die uit zijn bad sprong terwijl hij Eureka riep, en niet zozeer als wiskundige. Twee eeuwen na zijn dood vond Cicero het graf van Archimedes, en beschreef hij een grafsteen met een reliëftekening van een bol in een cilinder. Dit kan kloppen want van al zijn ontdekkingen was Archimedes het meest trots op zijn formule om het volume van een bol te berekenen. Eigenlijk was hij vooral trots op de methode waarmee hij de volumes van de bol, de kegel en de cilinder wist te vergelijken met elkaar.
Blauwe reuzensterren gooien eindelijk deuren van stellair rockconcert open
Blauwe reuzensterren zijn de rock-and-roll-sterren van het universum. Het zijn zware sterren die leven onder het motto 'Live fast, die young'. Hierdoor zijn ze zeldzaam en dus moeilijk te bestuderen, zelfs met moderne telescopen. Als eerstejaars doctoraatstudent kreeg ik de kans om bij te dragen aan een toch wel bijzondere ontdekking.
Onderwijskwaliteit daalt: Investeer in professionaliseringstrajecten op maat
De kwaliteit van het Vlaams onderwijs gaat achteruit. Jantine Spilt pleit voor investeringen in de professionalisering van leerkrachten door middel van begeleidingstrajecten op maat.
Datadenkers – deel 2: Op zoek naar de waarde van persoonlijke data
Als mediagebruikers zijn we vandaag bezorgd over de grote hoeveelheden data die worden verzameld om online diensten te personaliseren. Persoonlijke data verzamelen en verkopen is dan ook enorm winstgevend geworden. Zijn we letterlijk geëvolueerd tot ‘mensen van waarde’? Is het eerlijk dat we online meer ‘geven’ dan we ‘nemen’ of moeten we streven naar een beter evenwicht?
De mens was ooit verantwoordelijk voor een klimaatafkoeling
Hoewel die afkoeling een bijzonder luguber kantje had, kunnen we er toch uit leren om de huidige klimaatcrisis aan te pakken.
Hoorapparaat luistert hersenen af
Er wordt een nieuw hoorapparaat ontwikkeld dat kan uitzoeken naar wie je aan het luisteren bent, en zich daaraan aanpast.
Location, Location, Location…...
Immunologe Charlotte Scott is als Schotse de vreemde eend onder de Eos Pipet laureaten. In deze blog legt ze uit waarom ze naar Gent kwam voor haar onderzoek. En ja, ze raadt elke jonge wetenschapper aan om naar het buitenland te trekken. (blog in het Engels)
Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 5: Waar is iedereen?
Exoplaneten: check.
Potentieel bewoonbare planeten: check.
Beschikbaarheid van de bouwstenen van leven: check.
Signalen uit de ruimte: negatief.