Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 1: Aliens van vroeger tot nu
Weinig vragen spreken meer tot de verbeelding. De ontdekking van exoplaneten en het vooruitzicht dat we in de komende jaren zicht krijgen op de chemische samenstelling van hun atmosfeer laat deze vraag steeds meer opschuiven van science fiction naar science. In deze reeks bekijken we hoe de wetenschap deze vraag benadert.
Horrorverhaal in slow motion
Over onze blindheid voor trage veranderingen
Een pracht van een priemgetal
Eind vorig jaar werd alweer een nieuw "grootste" priemgetal gevonden.
Pythagoras is back
De stelling van Pythagoras is de beroemdste stelling. Daarom wellicht werd in september 2017 het wiskundige ‘fake news’ dat de Babyloniërs haar hadden bedacht gretig opgepikt. Toch is er ook écht nieuws: een Japanse hobby-wiskundige bedacht een sublieme veralgemening, al kreeg dit échte nieuws geen weerklank – tot nu.
Podcast: Het lot van de akkervogels
Fwiet! Fwiet! is de boeiende en grappige vogelpodcast van Begijn Le Bleu. In deze aflevering praat hij met Freek Verdonckt en Wouter Vansteelant van werkgroep Grauwe gors.
Zes lessen over technologie
We praten tegelijk te positief en te negatief over technologieën van de toekomst.
#Metoo in de wetenschap
De hashtag metoo heeft talloze verhalen van seksuele intimidatie aan het licht gebracht. De metoo-beweging wordt vooral met de film- en kunstwereld gelinkt, maar ook de wetenschap is er niet vrij van.
De jongen die elf dagen wakker bleef
De Amerikaanse tiener Randy Gardner bleef ooit elf dagen wakker. Bij dat record kunnen wel wat kanttekeningen geplaatst worden.
Veel leerlingen kampen met psychische problemen. Wie helpt hen?
Wie zijn de schoolinterne en schoolexterne zorgverleners bij wie leerlingen met verhoogde behoefte terecht kunnen? De Belgische universiteiten verenigen zich voor een groot nationaal onderzoek.