Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Waarom krijg je niet altijd wat je wilt?
Ook in de wiskunde, de meest logisch samenhangende wetenschap, slagen we er niet altijd in om te bewijzen wat we willen bewijzen, en dan hebben we het niet over de gevallen zoals de Riemann-hypothese waar wiskundigen het bewijs maar niet van vinden, maar wel over stellingen (?) waar geen bewijs voor is.
De queeste van de wetenschap
Waar staan we nu met onze kennis van de natuur en het heelal? In het ene artikel over wetenschap raak je overweldigd door de triomfen van de wetenschap, terwijl een volgend stuk ons een indrukwekkende lijst openstaande vragen voorschotelt. Hoe meer we weten, hoe scherper het besef van onze onmetelijke onwetendheid.
Een spuitje geven aan een hologram
Via virtual en augmented reality trainen de studenten Verpleegkunde aan de Erasmushogeschool in Brussel hun vaardigheden. Hoe gaat dat er concreet aan toe? En waarom oefenen ze niet gewoon op echte mensen?
Mediteren over snelkoppelingen
Snelkoppelingen waren een briljante innovatie van Apple, en meestal zijn ze nuttig
Slimme schakelaars nog slechts een handvol atomen groot
Voor elektronica wordt al vele jaren een race naar de bodem uitgevochten: sommige componenten zijn intussen slechts een paar tientallen atomen meer groot. Dezelfde trend is nu ingezet voor slimme schakelaars.
Over het gevecht van een klein meisje en haar immuunsysteem tegen leukemie
Immunotherapie redde het leven van het ‘uitbehandelde’ Amerikaanse meisje Emily Whitehead. Hematologe Tessa Kerre (UZ Gent) vertelt haar verhaal.
Podcast: de loopgraven uit, de straat op
1918. Nadat de feestvreugde van Wapenstilstand is weggeëbd, herneemt in België langzaam het leven van alledag. Maar voor de 315.000 soldaten die levend uit de loopgraven van WOI zijn gekomen, zal de wereld nooit meer dezelfde zijn. Hoe kunnen ze zomaar doen alsof er niks gebeurd is?
8 goed of 2 fout? Positieve psychologie in het onderwijs
Op een positieve manier naar eigenschappen van leerlingen kijken, kan hun optimaal functioneren en welbevinden verhogen.
Waarom moeten mensen met een psychiatrische aandoening zo voorzichtig zijn om over hun ziekte te praten?
Klaartje Coupé wordt momenteel behandeld voor stemmingswisselingen en angstproblemen. In deze blog getuigt ze hoe familie, vrienden en zijzelf daarmee omgaan.