Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Onderwijskwaliteit daalt: Investeer in professionaliseringstrajecten op maat
De kwaliteit van het Vlaams onderwijs gaat achteruit. Jantine Spilt pleit voor investeringen in de professionalisering van leerkrachten door middel van begeleidingstrajecten op maat.
Datadenkers – deel 2: Op zoek naar de waarde van persoonlijke data
Als mediagebruikers zijn we vandaag bezorgd over de grote hoeveelheden data die worden verzameld om online diensten te personaliseren. Persoonlijke data verzamelen en verkopen is dan ook enorm winstgevend geworden. Zijn we letterlijk geëvolueerd tot ‘mensen van waarde’? Is het eerlijk dat we online meer ‘geven’ dan we ‘nemen’ of moeten we streven naar een beter evenwicht?
De mens was ooit verantwoordelijk voor een klimaatafkoeling
Hoewel die afkoeling een bijzonder luguber kantje had, kunnen we er toch uit leren om de huidige klimaatcrisis aan te pakken.
Hoorapparaat luistert hersenen af
Er wordt een nieuw hoorapparaat ontwikkeld dat kan uitzoeken naar wie je aan het luisteren bent, en zich daaraan aanpast.
Location, Location, Location…...
Immunologe Charlotte Scott is als Schotse de vreemde eend onder de Eos Pipet laureaten. In deze blog legt ze uit waarom ze naar Gent kwam voor haar onderzoek. En ja, ze raadt elke jonge wetenschapper aan om naar het buitenland te trekken. (blog in het Engels)
Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 5: Waar is iedereen?
Exoplaneten: check.
Potentieel bewoonbare planeten: check.
Beschikbaarheid van de bouwstenen van leven: check.
Signalen uit de ruimte: negatief.
Zijn je ideeën over chronische lage rugpijn wel correct?
Ongeveer 1 op de 5 Belgen ouder dan 15 jaar kampt met chronische lage rugpijn. Over hoe de pijn te verlichten bestaan heel wat misverstanden. Pijnexpert Anneleen Malfliet (VUB) overloopt de meest voorkomende.
Op zoek naar je eigen identiteit door het schoonheidsideaal na te streven
Jongeren die identiteitsverwarring ervaren, zijn mogelijks gevoeliger voor het internaliseren van schoonheidsidealen.
De vele levens van een peuk
Sigarettenpeuken prijken al jaren bovenaan in de top tien van het strandafval. Ze breken af tot nanoplasticvezels en belanden zo op ons bord. Oceanoloog Jan Stel pleit voor een opruimbelasting.