Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.

Hoe konden 100.000 Borneose orang-oetans opeens verdwijnen?
In dit stadion passen 100.000 fans. Dat is evenveel als alle Borneose orang-oetans die in de afgelopen 16 jaar verdwenen.

Podcast: Als we het vergeten, gebeurt het dan opnieuw?
Na gewelddadige conflicten klinkt het vaak dat we de wreedheden niet mogen vergeten, zodat ze zich nooit meer kunnen herhalen. Maar zou jij graag elke dag aan een traumatisch verleden herinnerd worden? En wat als je zelf het kind bent van zo’n dader?

Wat leeft er in mijn darmen?
Welke invloed heeft levensstijl, hormonale status, gemoedstoestand en luchtverontreiniging op onze darmflora? Dat wil Jeroen Raes (KU Leuven / VIB) te weten komen via een grootschalig onderzoek met 500 vrijwilligers. Ik ben daar een van.

De wetenschap achter waardering
Wanneer gaf iemand jou nog een compliment? Weet je nog hoe gewaardeerd je je daardoor voelde? Blogger Suzanne van de Groep onderzocht waarom complimenten ons zo goed doen voelen en waarom we er meer zouden moeten geven.

Vijf misverstanden over pesten op school
Hoewel we steeds meer over pesten weten, bestaan er nog steeds veel misverstanden over. In dit artikel ontkracht ik de vijf meest voorkomende misverstanden over pesten.

Wetenschap is macht – ook voor jou
Op de Grote Schelpenteldag kan je wetenschappers helpen om de schelpendiversiteit aan de hele Belgische kust in kaart brengen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen, je "gratis" inzetten voor de wetenschap?

Welke biologie willen we aan onze kinderen leren?
Velen hebben de ambitie om het grote publiek vertrouwd te maken met de biologische wetenschappen. Maar welk beeld van biologie wil men juist verspreiden?

De extreemste microhabitat op aarde bevindt zich in je keuken
Vaatwassers zijn ontworpen om te doden. Toch is er leven te bespeuren: de extreemsten der extremofielen wonen hier.

Wat een veganist lijden kan
Plantaardig eten hoeft geen martelgang of raketwetenschap te zijn.