Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Pythagoras is back
De stelling van Pythagoras is de beroemdste stelling. Daarom wellicht werd in september 2017 het wiskundige ‘fake news’ dat de Babyloniërs haar hadden bedacht gretig opgepikt. Toch is er ook écht nieuws: een Japanse hobby-wiskundige bedacht een sublieme veralgemening, al kreeg dit échte nieuws geen weerklank – tot nu.
Podcast: Het lot van de akkervogels
Fwiet! Fwiet! is de boeiende en grappige vogelpodcast van Begijn Le Bleu. In deze aflevering praat hij met Freek Verdonckt en Wouter Vansteelant van werkgroep Grauwe gors.
Zes lessen over technologie
We praten tegelijk te positief en te negatief over technologieën van de toekomst.
#Metoo in de wetenschap
De hashtag metoo heeft talloze verhalen van seksuele intimidatie aan het licht gebracht. De metoo-beweging wordt vooral met de film- en kunstwereld gelinkt, maar ook de wetenschap is er niet vrij van.
De jongen die elf dagen wakker bleef
De Amerikaanse tiener Randy Gardner bleef ooit elf dagen wakker. Bij dat record kunnen wel wat kanttekeningen geplaatst worden.
Veel leerlingen kampen met psychische problemen. Wie helpt hen?
Wie zijn de schoolinterne en schoolexterne zorgverleners bij wie leerlingen met verhoogde behoefte terecht kunnen? De Belgische universiteiten verenigen zich voor een groot nationaal onderzoek.
'De mondiale klimaatonderhandelingen zijn beschamend'
We ontmoeten energie-econoom professor emeritus Aviel Verbruggen in het majestueuze Hof van Liere, een zestiende-eeuws herenhuis dat vandaag deel uitmaakt van de Universiteit Antwerpen. Met de problemen van energievoorziening in België en de nood aan een meer ambitieus klimaatbeleid hebben we veel om over te praten.
De klimaattop in Polen: Een stap vooruit of een gemiste kans?
Het doel van de klimaattop in het Poolse Katowice was de klimaatdoelstellingen nog ambitieuzer te maken. Achteraf bekeken bleek dat geen makkelijke klus. "De gevoelens na deze klimaattop zijn dan ook zeer dubbel", aldus Samuel Helsen van NoodweerBenelux.
De dag dat de mens de Aarde ontdekte
"We came all this way to explore the Moon, and the most important thing is that we discovered the Earth". We schrijven 24 december 1968, exact 50 jaar geleden. Aan boord van Apollo 8 beleven de drie astronauten een onvergetelijk moment wanneer ze de Aarde zien opkomen boven het maanoppervlak. De astronaut William Anders beseft het belang van dit moment, grijpt naar zijn camera, en legt het moment vast op film. De Earthrise foto is een feit. Deze foto zal de manier waarop de mens naar de Aarde kijkt, voorgoed veranderen. Zonder enige schroom kunnen we dan ook van een kantelmoment voor de mensheid spreken.