Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Pourbus Troubadour: een fietstocht door het middeleeuwse landschap
Overdag door de Zwinstreek fietsen met de 16e-eeuwse kaart van de Brugse schilder Pieter Pourbus als leidraad. ’s Avonds een huiskamerlezing geven voor het gastgezin waar ik verblijf. Met 'Pourbus Troubadour' wil ik onderzoek en wetenschapscommunicatie dichter bij elkaar brengen.
Dinojagen in Wyoming (3): Fossil Fever
'Beitels neer!', lacht paleontoloog Koen Stein. De mijne moet hij uit mijn handen trekken. Ik vond op de voorlaatste dag een steen met een aantal tanden van een langnekdinosauriër in. De gedachte dat de schedel op me ligt te wachten onder een van de volgende zandstenen blokken maakt me gek. Ik heb het te pakken: fossil fever.
'Het wonderlijke aan wetenschap is dat het nooit gedaan is'
Jonge wetenschappers Moritz Gallei en David De Pue interviewen hun helden. Dit keer spraken ze met Willy Verstraete over zijn carrière, over microbiële eiwitproductie en over de toekomst van de landbouw en de wereld.
Dinojagen in Wyoming (2): het echte Jurassic Park
Begin juni ging een voor 70 procent compleet skelet van een Allosaurus (of nauwe verwant) onder de hamer in de Eiffeltoren in Parijs. Een anonieme Franse verzamelaar telde er 2 miljoen euro voor neer. De fossielen zijn in 2014 opgegraven op zo'n 250 meter van waar wij aan het kappen en borstelen zijn.
Is het einde van de wetenschap mogelijk?
Het zou binnenkort wel eens met wetenschap gedaan kunnen zijn. Niet omwille van het ‘post truth’-tijdperk of vanwege besparingen, maar omwille van een gevaar van binnenuit. Is het mogelijk dat wetenschap zichzelf opheft?
'Ggo’s en ecologische landbouw zijn geen tegenstelling'
Volgens Bart Staes en Petra De Sutter (Groen) leidt de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde gewassen tot monocultuur en machtsconcentratie. Dirk Inzé en Geert De Jaeger van het VIB-UGent Centrum voor Planten Systeembiologie reageren. 'Plantenonderzoekers en de groene beweging willen hetzelfde: een duurzame landbouw'
Een nieuwe manier van kijken: met de snelheid van het licht
Onderzoekers aan de UCLA (universiteit van California) ontwierpen een apparaat dat kleding en handgeschreven cijfers kan herkennen met de snelheid van het licht. Veel sneller dan een computer, of hersenen, en zonder verbruik van energie.
Gevaarlijke Reisfysica
Muntjes gooien in een fontein brengt geluk…muntjes gooien van een toren zaait dood en verderf?
Dinojagen in Wyoming (1): mooi kerkhof
‘2 bars, 4 churches, 1 hooker and a nice cemetery’. Het opschrift, te lezen in een van de twee kroegen van het dorpje Kaycee in de staat Wyoming, liegt er niet om: hier valt weinig te beleven. Maar voor jagers is het wél een topbestemming - herten, wapiti's, elanden ... - en al helemaal voor het soort dat jaagt op wat al miljoenen jaren dood is.