Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Jarig zijn is levensgevaarlijk
Statistisch gezien loop je in de zeven dagen na je verjaardag meer risico om in het ziekenhuis te belanden dan in eender welke andere week.
Zullen zelfrijdende auto's miljoenen levens redden?
Technologiejournalist David Pogue rijdt met een gedeeltelijk zelfrijdende Tesla. Hij is ervan overtuigd dat het antwoord op de titelvraag "ja" is.
(Tijd)reis rond de wereld in acht glazen
Prof. Eric Vanhaute loodst ons doorheen de volledige wereldgeschiedenis aan de hand van acht dranken.
Koekjes bakken met zonne-energie? Kan dat wel?
Om koekjes te bakken is naast bloem en water ook energie onmisbaar. Stel je voor dat je geen elektriciteit hebt... zouden we een zonne-oven kunnen bouwen voor onze koekenbak?
Welbevinden of prestaties? Een valse tegenstelling
Hilde Colpin, gewoon hoogleraar schoolpsychologie aan de KU Leuven, reageert op het interview met onderwijsexpert Dirk Van Damme in de Standaard (1 september) over 'de obsessie voor welbevinden' in onze scholen.
Dement, dementie, dementerend: Waarom de woorden die we gebruiken van belang zijn
“Dementerenden, wat is er nu zo erg aan dat woord?” Misschien is er toch degelijk reden om stil te staan bij ons woordgebruik wanneer we spreken over mensen met dementie.
'Was ik nu maar wiskundeleraar'
In 2003 schreef de Nederlandse wiskundige Jan Aarts het artikel 'Was ik nu maar wiskundeleraar'. Hij voorspelde dat de computer het meeste rekenwerk zou overnemen. In plaats van regels aan te leren, zou het wiskundeonderwijs de leerlingen meer inzicht bijbrengen. Heeft professor Aarts gelijk gekregen?
Het vak Nederlands beoogt veel meer dan de beheersing van de dt-regels
'Een dt-fout kun je ook in een niet-taalvak verbeteren', zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, in de Gazet van Antwerpen. Hoewel de bewering mogelijk uit de context gerukt is, getuigt ze van een bedroevend foute perceptie van de inhoud van het schoolvak Nederlands.
Slapende bacteriën zorgen ervoor dat antibiotica niet werken
Slaap is heel erg belangrijk. Voor de mens is slapen een zaak van leven en dood, en dat is het ook voor bacteriën.