Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.

Met mij gaat het slecht. En met u?
Een op de drie Vlamingen krijgt ooit in zijn leven psychische problemen. Op dit eigenste moment voelt zelfs een op de vier onder ons zich slecht in zijn vel.

Worden de technologische bouwstenen voor zonne-energie binnenkort met lasers geschreven?
Bijna alle technologie vandaag de dag voor zonne-energie, telecommunicatie en microchips is afhankelijk van materialen op basis van silicium. De afgelopen jaren is echter een nieuwe familie van halfgeleidende materialen op het toneel verschenen dat nieuwe en betere technologische toepassingen belooft; de perovskieten.

Rijden op zonne-energie
Hebben auto’s straks allemaal zonnepanelen op hun dak?

‘Math equivalent met Art’ , een tentoonstelling in Heidelberg
De titel van een tentoonstelling op een prestigieuze bijeenkomst in Heidelberg stelt dat wiskunde en kunst gelijkwaardig zouden zijn, maar ze bewijst alvast niet wat kunst voor de wiskunde impliceert. En of omgekeerd de wiskunde daadwerkelijk tot kunst leidt, ligt in het oog van de toeschouwer.

Nieuwe verpakkingen
RFID-tags en andere technologieën moeten winkelen de 21ste eeuw inloodsen.

Als een koekjesverkoper weet wat gezond is
De voedingssector serveert de nieuwe voedingsdriehoek af, omdat ze begaan is met wetenschappelijke correctheid en onze gezondheid. Laat u geen onzin inlepelen.

Rekenen maar!
Voor de komst van de computers gebeurden vele berekeningen met de hand ... of gewoon uit het hoofd. Op die manier werden bijvoorbeeld tabellen met priemgetallen samengesteld, of goniometrische tabellen, of logaritmentafels. Meer dan eens werd daarvoor de hulp van een rekenwonder ingeroepen.

Nul nieuws
Deze week ging het in het nieuws plots over de ontdekking van de nul. Het getal van niets was volgens een héél recent onderzoek gedateerd: het kwam uit de eerste eeuwen n. Chr. en dat zou groot nieuws zijn. Wiskundigen waren verwonderd, want was dit niet algemeen bekend?

Leerkrachten weten niet hoe ze pesten moeten stoppen
Leerkrachten zijn onvoldoende toegerust om pesten in hun klas te stoppen.