Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Podcast - En de slaaf werd sultan
Julie Van Bogaert heeft het in haar nieuwe podcastaflevering over een minder bekend stukje middeleeuwse geschiedenis. In de dertiende eeuw kwamen in het huidige Egypte en Syrië de Mamlukken aan de macht, voormalige militaire slaven.
Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 3: Is er leven op Exo?
We luisteren al ruim 60 jaar naar radiogolven uit de ruimte, maar E.T. houdt zich akelig stil. De afgelopen jaren hebben we wel een stortvloed aan exoplaneten ontdekt. Wat levert deze mooie vangst ons op met het oog op de zoektocht naar exoleven? Wat mogen we in de nabije toekomst verwachten?
Pi-dag - the long version
Een overzicht van 10 jaar pi-weetjes.
Brossers, crisissen en matroesjka's: tijd voor de noodtoestand
Brossers hebben een golf van klimaatmarsen gestart. Maar het woord crisis, kom je niet tegen. Dat was bij de banken- en eurocrisis wel even anders. Toen waren er geen demonstraties nodig om tot actie te manen. Wat het klimaat betreft zijn we de crisissen voorbij: het is tijd voor de noodtoestand, vindt oceaankenner Jan Stel.
Waarom zijn scheten grappig?
Als je iemand, zeker kinderen, aan het lachen wil brengen, dan zijn scheten een betrouwbare bron.
Datadenkers – deel 1: Gezonder leven dankzij mijn data
Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 2: De jacht op exoplaneten
Weinig vragen spreken meer tot de verbeelding. De ontdekking van exoplaneten en het vooruitzicht dat we in de komende jaren zicht krijgen op de chemische samenstelling van hun atmosfeer laat deze vraag steeds meer opschuiven van science fiction naar science. In deze reeks bekijken we hoe de wetenschap deze vraag benadert.
Wiskundige twijfels bij ‘The Big Bang Theory’
Dirk Huylebrouck wijst de makers van het succesvolle televisiefeuilleton ‘The Big Bang Theory’ op enkele wiskundige onvolkomenheden in het script.
Hersenen, vrije keuze en onvrije wil
Met enige regelmaat verschijnen er publicaties met wetenschappelijke bewijzen dat de vrije wil niet zou bestaan. Als dit waar is, dan heeft dat verregaande consequenties… Kunnen we dit ook anders zien?