Aantal kankerdoden neemt steile duik (in VS)

Sinds begin jaren negentig is de overlijdenskans van Amerikaanse kankerpatiënten gedaald met liefst 27 procent.

Het aantal kankerdoden in de Verenigde Staten zit al een kwarteeuw in een dalende lijn, zo blijkt uit statistieken van de belangrijkste Amerikaanse kankervereniging. Tussen 1991 en 2016 (zo laten de cijfers zien) zijn er 2,6 miljoen minder kankerdoden minder gevallen, in vergelijking met de hypothetische situatie waarin de sterftekans sinds begin jaren negentig stabiel is gebleven.

De auteurs van het rapport wijten de daling aan verschillende oorzaken: steeds minder mensen roken, tumoren worden sneller opgespoord en de behandeling is in het algemeen sterk verbeterd. De betere overlevingskansen situeren zich vooral bij patiënten met long-, borst-, prostaat- en darmkanker.

Daar staat tegenover dat het aantal doden ten gevolge van hardnekkige en moeilijk bestrijdbare kankers zoals lever-, alvleesklier- en hersenkanker is toegenomen onder Amerikanen – zij het heel lichtjes.

Het rapport laat ook zien dat de economische ongelijkheid in de VS een steeds meer bepalende factor wordt voor de overlevingskans van kankerpatiënten. Dat wordt bijvoorbeeld geïllustreerd door de overlijdenskans voor darmkanker, die zich heel traag ontwikkeld en dus goed kan worden behandeld, mits vroeg opgespoord. De kans ligt in sommige armere gebieden wel 35 procent hoger dan in de welvarende staten aan de oost- en westkust.


Gerelateerde artikels

Power to the patient: hoe kankervaccins ons immuunsysteem bewapenen
Dit is een artikel van: VIB
Eos Bibliotheek

Power to the patient: hoe kankervaccins ons immuunsysteem bewapenen

Wat als we het lichaam van een kankerpatiënt zouden kunnen versterken om zelf kankercellen te bestrijden en de bijkomende schade veroorzaakt door chemo- en radiotherapie te vermijden? Het jonge, zich snel ontwikkelende onderzoeksgebied van immuno-oncologie biedt verschillende veelbelovende routes om dat te realiseren. VIB onderzoekers Prof. Damya Laoui (VUB) en Dr. Lien Van Hoecke (UGent) onderzoeken de kracht van zogenaamde 'kankervaccins' om het immuunsysteem van kankerpatiënten te versterken en hen te helpen hun ziekte te bestrijden.

 De tumor micro-omgeving begrijpen en beïnvloeden
Dit is een artikel van: VIB
Eos Bibliotheek

De tumor micro-omgeving begrijpen en beïnvloeden

Kankeronderzoek beperkte zich lange tijd tot het onderzoeken van de genetische eigenschappen van kankercellen. Maar in de afgelopen decennia werd het geleidelijk aan duidelijk dat de sleutel tot effectievere kankertherapieën zou kunnen liggen in de complexe structuren die deze kankercellen omringen. VIB-wetenschappers hebben jarenlang de micro-omgeving van tumoren onderzocht en daaruit meerdere strategieën ontdekt om tumoren te bestrijden, zoals ze uithongeren, hun suikervoorraad "stelen", en hun vernietiging stimuleren met behulp van immuuntherapie.