Armband maakt grootschalig en langdurig slaaponderzoek mogelijk

29 december 2017 door MV

Om slaappatronen te analyseren, hebben onderzoekers nu een slaaplaboratorium nodig. Dat heeft nadelen, in een lab slaap je bijvoorbeeld niet zo lekker als thuis. Een armband is de oplossing.

‘Er is zo goed als geen enkele manier om de slaap gedetailleerd, voor een lange periode en in een alledaagse omgeving te onderzoeken. Je kan iemand moeilijk een EEG mee naar huis geven om vijf maanden naast zijn bed te zetten’, getuigt chronobioloog Till Roenneberg (LMU Munchen).

Ritmische slaap

Daarom experimenteerden Roenneberg en zijn collega’s met armbanden die de armbewegingen registreren: actimeters. De actimeters zijn goedkoop, zo’n $150 per stuk, en gelijkaardig aan de gadgets die je kan kopen om zelf je slaappatroon te analyseren. ‘Die methode is simpel, transparant en leent zich met name voor langetermijnonderzoek’, zegt Roenneberg. Hoewel de metingen niet zo nauwkeurig zijn als in een echt slaaplabo, zit het voordeel in het gebruiksgemak en de mogelijkheden tot schaalvergroting.

De onderzoekers analyseerden data die de armbanden hadden verzameld bij 574 proefpersonen, over in totaal meer dan 20.000 dagen tijd. Daaruit bleek dat er een ritme bestaat in de mate waarin de proefpersonen bewogen tijdens hun slaap, en dat pieken en dalen in de beweging overeenkwamen met verschillende fasen van de slaap. Minder beweging komt overeen met een periode van diepe slaap, meer beweging met een lichte slaap of REM-slaap.

Objectieve test van de slaapkwaliteit

De nieuwe methode kan van pas komen om te onderzoeken hoe we onze slaap kunnen verbeteren. Roenneberg: ‘Denk aan veranderingen in de schooluren of in de verlichting in huis. Het effect van die maatregelen wordt vandaag enkel gemeten aan de hand van de lengte van de slaap en op basis van subjectieve feedback van de proefpersonen.  Dankzij de actimeters hebben we nu een objectieve methode om te testen of de slaapkwaliteit verbetert.’