Bacteriën sporen mee kanker op

Wetenschappers sporen eiwitten die kanker veroorzaken op met behulp van E. coli-bacteriën.

Kankercellen zijn cellen die zodanig beschadigd zijn dat ze ongelimiteerd gaan delen en woekeren. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door externe factoren zoals tabaksrook of straling, maar ook door een exces van ‘carcinogene eiwitten’. Met E. coli-bacteriën sporen kunnen wetenschappers deze eiwitten in kaart brengen.

Kanker is ziekte die wordt veroorzaakt door kwalijke mutaties in onze cellen. Voortdurend treden er mutaties op in ons lichaam, maar de meeste daarvan resulteren in DNA-schade die gemakkelijk kan worden hersteld. Bij meervoudige mutaties kan een cel echter ongelimiteerd gaan delen en woekeren, waardoor een tumor ontstaat.

Maar hoe ontstaan die kwalijke mutaties precies? Oncologen weten dat spontane mutaties – die dus niet worden veroorzaakt door externe carcinogene invloeden – kunnen ontstaan door de overproductie in de cel van bepaalde eiwitten. Maar welke eiwitten dit precies zijn, en welke de schadelijkste zijn, is nooit goed onderzocht. Ook al omdat dit zeer moeilijk is.

Amerikaanse wetenschappers hebben hier nu toch een start mee gemaakt, dankzij een onconventionele, maar creatieve benadering. In de plaats van naar menselijke cellen te kijken, keken ze naar E. coli-bacteriën – ééncelligen waarbij ze gemakkelijk in het DNA kunnen ingrijpen, bijvoorbeeld om genen en eiwitten te doen oplichten.

Een E. coli-bacterie bezit vierduizend genen (een menselijke cel heeft er twintigduizend), en de onderzoekers gingen voor elk gen na of de eiwitten die het produceerde DNA-schade veroorzaken (bij overproductie) of niet. Uiteindelijk hielden ze zo een kleine driehonderd genen en gekoppelde proteïnen over.

De wetenschappers willen nu gaan onderzoeken of de genen/eiwitten in kwestie ook in menselijke cellen DNA-schade kunnen veroorzaken.


Gerelateerde artikels

Power to the patient: hoe kankervaccins ons immuunsysteem bewapenen
Dit is een artikel van: VIB
Eos Bibliotheek

Power to the patient: hoe kankervaccins ons immuunsysteem bewapenen

Wat als we het lichaam van een kankerpatiënt zouden kunnen versterken om zelf kankercellen te bestrijden en de bijkomende schade veroorzaakt door chemo- en radiotherapie te vermijden? Het jonge, zich snel ontwikkelende onderzoeksgebied van immuno-oncologie biedt verschillende veelbelovende routes om dat te realiseren. VIB onderzoekers Prof. Damya Laoui (VUB) en Dr. Lien Van Hoecke (UGent) onderzoeken de kracht van zogenaamde 'kankervaccins' om het immuunsysteem van kankerpatiënten te versterken en hen te helpen hun ziekte te bestrijden.

 De tumor micro-omgeving begrijpen en beïnvloeden
Dit is een artikel van: VIB
Eos Bibliotheek

De tumor micro-omgeving begrijpen en beïnvloeden

Kankeronderzoek beperkte zich lange tijd tot het onderzoeken van de genetische eigenschappen van kankercellen. Maar in de afgelopen decennia werd het geleidelijk aan duidelijk dat de sleutel tot effectievere kankertherapieën zou kunnen liggen in de complexe structuren die deze kankercellen omringen. VIB-wetenschappers hebben jarenlang de micro-omgeving van tumoren onderzocht en daaruit meerdere strategieën ontdekt om tumoren te bestrijden, zoals ze uithongeren, hun suikervoorraad "stelen", en hun vernietiging stimuleren met behulp van immuuntherapie.