Is bloedgroep O een lekkernij in de muggenwereld?

Sommige mensen worden vaker door muggen gebeten dan anderen. Ligt het misschien aan de bloedgroep?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Sri Lankaanse onderzoekers gingen na of muggen een voorkeur hadden voor bepaalde bloedgroepen. Het is niet toevallig dat onderzoekers uit Sri Lanka hiervoor interesse hebben: lokale muggen zorgen jaarlijks voor veel slachtoffers omdat ze onder andere dengue, gele koorts, Chikungunya en andere soms fatale ziekten overbrengen.

Moeilijkheden

Maar zo’n onderzoek is niet makkelijk: de steekmuggen, de Aedes-familie (het Griekse woord Aedes betekent onaangenaam) telt bijna duizend soorten. En er zijn in totaal vier bloedgroepen gekend. Bloedgroepen O (47%) en A (42%) komen veel voor, B (8%) en AB (3%) zijn zeldzamer.

Opzet

Om een antwoord te vinden op hun onderzoeksvraag, kweekten de onderzoekers een kolonie Aedes-aegypti-muggen. Ze deden dit in gestandaardiseerde omstandigheden zodat de muggen ongeveer even groot waren.

Verloop

Het zijn alleen vrouwelijke muggen die bloeddorstig zijn, met als doel eieren te produceren. Mannelijke muggen zijn vredelievend en voeden zich met nectar van de bloemen. Daarom werden in totaal 300 vrouwelijke muggen via een membraan in contact gebracht met de vier bloedgroepen. Tijdens het galgenmaal konden de muggen vrijuit een bloedgroep kiezen. De muggen werden nadien gedood en de bloedgroep van het opgezogen bloed werd onderzocht.

Resultaten

In 31% van de gevallen kozen de muggen voor bloedgroep O. Nadien volgde AB (25%), B (19%) en A (18%). Ongeveer 7% van de gulzige muggen kozen voor verschillende “maaltijden”. De onderzoekers besluiten dat muggen een voorkeur hebben voor bloedgroep O.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Tropische muggen

De Aedes aegypti, ook wel gelekoortsmug genoemd, komt niet voor in ons land, maar wel in de tropen en de subtropen. Al kan deze mug door de klimaatopwarming stilaan haar territorium uitbreiden. Omdat deze mug dodelijke ziekten kan overbrengen op de mens, wordt ze druk bestudeerd.

Kleine verschillen

Overigens waren de verschillen tussen de bloedgroepen O en AB voor de gelekoortsmug in deze studie erg klein. Het loont dus eigenlijk niet de moeite om een kamerpartner te zoeken met bloedgroep O om rustig in te dommelen in de zomer, wanneer je in de tropen of subtropen verblijft.

Waarom O?

Het is niet duidelijk waarom muggen specifiek bloedgroep O verkozen. Een mogelijke uitleg ligt in het feit dat bloedgroep O 20% tot 30% minder stollingsfactoren heeft vergeleken met andere bloedgroepen. Hierdoor zou het bloed vloeibaarder blijven in de darmen van de muggen, waardoor bloedgroep O op de geur als delicatesse verkozen wordt.

Belgische muggen

We kunnen uit deze studie geen besluiten trekken over de muggen die ons lastig vallen. De muggen die in West-Europa voorkomen behoren tot de familie Culicidae. Van deze steekmuggen is bekend dat ze afgaan op onze lichaamsgeur. Die hangt af van genetische factoren en van de soorten bacteriën die op de huid leven. Wij kunnen dit zelf niet ruiken.

Conclusie

Wetenschappelijk onderzoek uit Sri Lanka toont aan dat de gelekoortsmug, die dodelijke ziekten kan overbrengen en voorkomt in de tropen en subtropen, mogelijk een lichte voorkeur heeft voor mensen met bloedgroep O. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om dit te bevestigen. Door de klimaatveranderingen breidt deze mug haar territorium stilaan uit. De muggen die voorkomen in ons land, behoren tot een andere soort. Onze muggen gaan af op lichaamsgeuren, niet op de bloedgroep van hun prooi.

Meer weten? Luister dan ook naar de podcastaflevering Waarom moeten muggen mij altijd hebben? waarin entomoloog en muggenexpert Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde legt uitlegt waarom muggen sommige mensen echt verkiezen boven andere mensen.