De covid-mirakelheiligen-top 10

Voor deze covid-heiligen worden de meeste kaarsjes gebrand.

Het is augustus 2020. De tweede golf van de covid-19-epidemie komt aanrollen en er is nog geen zicht op een geneesmiddel of vaccin. Er resten je nog twee opties: janken of een kaarsje branden. Als je voor optie twee kiest, aan welke heilige zou je schietgebedje dan gericht zijn? Die vraag stelden Italiaanse en Franse wetenschappers aan een kleine zestienduizend Twitter- en Facebookvolgers. De antwoorden van 1.158 deelnemers leverden een top tien van meest aanbeden covid-heiligen op.

Op nummer drie: De heilige Sebastiaan (3de eeuw). Hij is de beschermheilige van boogschutters en atleten en wordt ook vereerd als de beschermer tegen de builenpest. In de middeleeuwen, toen de cultus van Sint-Sebastiaan zich begon te verspreiden, werden epidemieën als de builenpest vaak beschouwd als goddelijke straffen.

Op nummer twee: Sint-Rochus van Montpellier (1350-1378), de patroonheilige van chirurgen, dermatologen en apothekers. Na de dood van zijn beide ouders schonk Sint-Roch al zijn bezittingen aan de armen en vertrok naar Rome. Daar genas hij volgens de overlevering pestlijders door voor hen te bidden. Nadat Rome pandemievrij werd, bezocht hij naburige steden. Overal verdween de pest.

En de meest aanbeden heilige in tijden van corona is … zuster Rita van Cascia (1381-1457), in de volksmond ook wel de heilige Rita genoemd en beschermheilige van de hopeloze gevallen. Ze wordt onder meer aangeroepen door studenten met examenvrees, al gaf ze tijdens de lockdowns ook thuiswerkers moed.

Andere opmerkelijke namen in de top tien: de heilige Corona van Egypte (ca. 160-177), patroonheilige van de schattenjagers, maar uiteraard omwille van haar naam gelinkt aan de pandemie. En de heilige Jean-Gabriel Perboyre, een priester die in de 19de eeuw in China de marteldood stierf. Hij werd op 15 juli 1840 ter dood veroordeeld door de provinciale rechtbank van Hubei in Wuchang, dat later wereldberoemd zou worden als Wuhan, de stad waar de covid-19-pandemie begon.