Duizenden malariadoden door uitbraak ebola

27 april 2015 door A

De uitbraak van ebola heeft vorig jaar in het westen van Afrika voor meer doden gezorgd dan tot nu toe werd gedacht.

De uitbraak van ebola heeft vorig jaar in het westen van Afrika voor meer doden gezorgd dan tot nu toe werd gedacht. Onderzoekers van het Imperial College in Londen zagen namelijk dat de epidemie ook zorgde voor een flinke toename van malaria. Zij publiceerden hier vrijdag over in het invloedrijke wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Door de uitbraak van ebola stortte het volledige gezondheidssysteem in Guinee, Sierra Leone en Liberia in. Daardoor konden artsen malariapatiënten niet goed  behandelen en werden te weinig muskietennetten uitgedeeld.

In totaal stierven in 2014 bijna 11.000 mensen meer aan malaria dan in andere jaren. Dat is ongeveer evenveel als het aantal mensen dat aan ebola overleed. De onderzoekers vergeleken de cijfers van 2014 met het aantal malariadoden van de afgelopen 15 jaar.

Volgens de WHO komen er jaarlijks 600.000 mensen om het leven door de infectieziekte. Maar er is hoop. Farmaceut GlaxoSmithKline wil in oktober internationale toestemming te krijgen om 's wereld eerste vaccin tegen malaria in Afrika te verspreiden. Het vaccin, dat RTS,S heet, is speciaal ontwikkeld voor kinderen en moet voor vier jaar bescherming bieden tegen de dodelijke ziekte. De farmaceut heeft dertig jaar aan het vaccin gewerkt.