Ebolavaccin biedt langdurige immuniteit

Vaccinatietests op apen doen het beste hopen voor een ebolavaccin voor mensen.

Vaccinatietests op apen doen het beste hopen voor een nieuw experimenteel vaccin tegen ebola. Proeven op mensen zijn intussen van start gegaan.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Nature Medicine. Vijf makaken die waren geïnfecteerd met een dodelijke dosis van het ebolavirus, zijn vijf weken later nog altijd in leven. De dieren zijn dus ook op lange termijn immuun voor het virus, dat al maandenlang West-Afrika teistert.

Op basis van deze onderzoeksresultaten zijn inmiddels ook proeven op mensen van start gegaan. Een 39-jarige vrouw was vorige week de eerste die het vaccin, gebaseerd op het adenovirus, kreeg toegediend. De wetenschappers, verbonden aan de Amerikaanse National Institutes of Health, zeggen dat ze tegen november meer duidelijkheid kunnen scheppen omtrent de effectiviteit van het vaccin.

De tests zullen plaatsvinden in Mali en Gambia, maar ook in de VS en aan de Britse University of Oxford. Afhankelijk van hoeveel van het vaccin nodig is per dosis, zijn er momenteel zo'n 400 à 4.000 doses beschikbaar.

De Wereldgezondheidsorganisatie becijferde dat er inmiddels al 2.105 eboladoden zijn gevallen, waarvan ruim de helft in Liberia en ongeveer een kwart in Guinee. (adw)