Ebolavaccin wordt getest op mensen

De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson is gestart met tests voor zijn preventief ebolavaccin op mensen.

De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson is gestart met het testen van zijn preventief ebolavaccin op mensen. Het vaccin is ontwikkeld door Janssen Pharmaceutical Companies, het Belgische dochterbedrijf van Johnson & Johnson. Het onderzoek wordt geleid door de Oxford Vaccine Group, onderdeel van de afdeling kindergeneeskunde van de Universiteit van Oxford.

De eerste vrijwilligers hebben het middel inmiddels toegediend gekregen. De werving van alle nodige proefpersonen zou naar verwachting tegen eind januari rond zijn. Als het vaccin aanslaat, zullen er in de loop van het jaar twee miljoen doses worden gemaakt, gereed voor gebruik in Afrika, waar ebola heeft toegeslagen. Daarna zou het bedrijf snel kunnen opschalen naar vijf miljoen regimes, indien nodig, gedurende een periode van twaalf tot achttien maanden.

Voor het eerst werd het onderzoek bij mensen uitgevoerd in fase 1. De studie zal de veiligheid en verdraagbaarheid van een prime-boost vaccinregime evalueren. Hierbij krijgen patiënten eerst een dosis om het immuun stelsel te 'primen' en dan een 'boost' die bedoeld is om de immuunrespons in de tijd te verbeteren. De immuunrespons die door het regime teweeggebracht wordt, zal ook gedurende een langere periode geëvalueerd worden.

Verschillende regimes die de vaccincomponenten combineren, worden onderzocht bij 72 gezonde, volwassen vrijwilligers. Later deze maand gaan aanvullende klinische onderzoeken van start in de Verenigde Staten, en kort daarna ook in Afrika. (anp, kv)