Een pintje doodt geen hersencellen

In een artikel op VRTNWS over de schadelijkheid van een verfrissend pintje, doet huisarts Sophie Tobback een verrassende uitspraak: ‘Bij elk glas sterven er hersencellen af.’ Klopt dat wel?

Waar komt dit nieuws vandaan?

De Vlaamse huisarts-coach-hypnosedeskundige Sophie Tobback doet opmerkelijke uitspraken over de schadelijkheid van een verfrissend pintje op de website van VRT: ‘Bij elk glas sterven er hersencellen af.’ En verder lezen we, ‘Bij elk glas zou je je moeten afvragen, is het mij die hersenschade waard?’. De huisarts wordt opgevoerd als zijnde gespecialiseerd in alcoholproblematieken, maar daarover vinden we niets terug op haar persoonlijke website. Tot haar specialisaties vermeldt ze wel verslavingsproblematiek. Verslaving is niet hetzelfde als een verfrissend pintje op een zomers terras.

De idee dat alcohol rechtstreeks hersencellen doodt, is een mythe die al decennia meegaat.

Overmatig drinken kan de hersenen aantasten op twee manieren:

  • Hersencellen hebben lange vertakkingen (dendrieten). Langdurig overmatig drinken leidt tot schade aan deze vertakkingen, die een belangrijke schakel vormen in het doorgeven van boodschappen tussen hersencellen. Het gevolg van deze aantasting zijn problemen met cognitieve functies (concentratie, geheugen,…).
  • Alcoholisme leidt tot een tekort aan thiamine, dit is een vitamine uit de B-groep. Thiamine is belangrijk voor de gezondheid van hersencellen. Een chronisch tekort, vaak ook door de slechte eetgewoonten bij alcoholisme, veroorzaakt het syndroom van Wernicke-Korsakoff, met onder andere verwardheid, geheugenstoornissen en coördinatieproblemen als kenmerkende symptomen. Bij dit syndroom sterven er wel hersencellen af.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Overmatige consumptie van alcohol kan de hersenwerking tijdelijk (kater) of blijvend (Wernicke-Korsakoff) verstoren.

Belangrijk is, dat deze hersenaantasting plaatsvindt bij overmatige consumptie, en niet bij lichte tot matige consumptie. Integendeel, volgens een recente studie vermindert lichte tot matige consumptie het risico op dementie. Het beschermend effect is echter wel met een vergrootglas te zoeken. In het beste geval kan gesteld worden dat licht tot matige consumptie het risico op dementie niet verhoogt.

Conclusie

De uitspraak ‘bij elk glas sterven hersencellen af’ van arts Sophie Tobback houdt geen steek. Geniet gerust van uw verfrissende pintje op een terras. Om de risico’s op schade door alcohol te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Beperk de totale hoeveelheid alcohol die je per keer drinkt. Bingedrinking is heel schadelijk. Onder de leeftijd van 18 jaar drink je best geen alcohol.