Fiets je gezond!

19 april 2017 door EV

Fietsen naar het werk verkleint je risico op kanker en hartziekte met bijna de helft.

Onderzoekers van de universiteit van Glasgow bestudeerden de gegevens van 264.337 Britten die tussen 2006 en 2010 in het kader van de langetermijnstudie UK Biobank over tal van zaken waren ondervraagd. Ze selecteerden de vragen die te maken hadden met de manier waarop de proefpersonen zich gewoonlijk naar het werk verplaatsten en bekeken vervolgens welke ziektes ze de daaropvolgende vijf jaar kregen.

Uit de resultaten bleek dat de personen die meestal met de fiets naar het werk waren gegaan, het gezondst oud werden. In vergelijking met mensen die zich op een passievere manier naar het werk verplaatsten, liepen de fietsers een 41 procent lager risico vroegtijdig te sterven. Hun risico op kanker lag 45 procent lager, dat op een hartaandoening 46 procent lager.

De proefpersonen die zich te voet naar het werk begaven, waren ook gezonder dan hun passievere leeftijdsgenoten, maar iets minder dan de fietsers. Stappers liepen een 27 procent lager risico op een hartaandoening en een 36 procent lager risico om daaraan te overlijden. Voor kanker en vroegtijdig overlijden in het algemeen, vonden de onderzoekers geen verschil. Wellicht omdat fietsers over het algemeen langere afstanden afleggen – een kleine 10 kilometer per week tegenover bijna 50 kilometer per week – en omdat de intensiteit van de inspanning bij fietsen meestal hoger ligt dan bij stappen.

Kan er een oorzakelijk verband gevonden worden tussen het fietsen en de betere gezondheid van de fietsers, dan is dit volgens de onderzoekers een goede reden voor beleidsmakers om te investeren in zaken die het fietsen vergemakkelijken, zoals betere fietspaden.