Gesteriliseerde honden leven langer

19 april 2013 door Eos-redactie

Sterilisatie zou invloed hebben op de levensverwachting en op de doodsoorzaak.

De onderzoekers van University of Georgia, die de studie publiceerden in PLOS ONE, analyseerden sterftegegevens van bijna 80.000 honden die in de medische database van Noord-Amerikaanse dierenartsen waren opgenomen. Bij de analyse hielden de wetenschappers rekening met factoren zoals ras en leeftijd.

De resultaten zijn opvallend. Gesteriliseerde honden hebben een veel kleinere kans om te sterven aan besmettelijke ziekten, fysieke trauma’s en hart- en vaatziekten. Die medaille heeft ook een keerzijde: wiens geslachtsdelen niet meer intact zijn, heeft een grotere kans op kanker en aandoeningen aan het immuunsysteem. Geslacht zou geen invloed hebben op de doodsoorzaak, en ook wanneer de gemiddelde levensverwachting van verschillende hondensoorten in rekening werd gebracht, bleven de resultaten consistent.

Waarom sterilisatie zo’n invloed uitoefent op de doodsoorzaken weten onderzoekster Jessica Hoffman en haar collega’s nog niet, al hebben ze wel een aantal theorieën. Zo zouden ‘intacte’ honden meer vechten met andere honden, en zich over het algemeen agressiever en territorialer gedragen, wat tot meer fysieke verwondingen kan leiden. Verder kan een verschil in hormonenhuishouding een stempel drukken op de werking van het immuunsysteem. (ma)