In het kort: fipronil

Hoe gevaarlijk is het insecticide voor onze gezondheid, en waarom kwam het in eieren terecht?

Wat is fipronil?

Fipronil is een insecticide dat vooral gebruikt wordt tegen vlooien en kakkerlakken. Het doodt insecten door de werking van hun centraal zenuwstelsel te verstoren. Het middel wordt geproduceerd door chemieconcern BASF. De stof is verboden bij dieren die bestemd zijn voor consumptie. Het had dus nooit bij kippen gebruikt mogen worden.

Waar wordt fipronil wel (legaal) gebruikt?

De stof zit bijvoorbeeld in bepaalde vlooienbandjes voor katten en honden. Fipronil wordt ook gebruikt als zaadcoating om zaden tegen insecten te beschermen. Nadat in 2013 bleek dat fipronil verantwoordelijk is voor hoge bijensterfte, werden de voorwaarden voor het gebruik verstrengd. Het middel mag nu enkel gebruikt worden voor zaden die in kassen groeien en zaden van prei, uien en sjalotten die geoogst worden voordat het gewas in bloei komt.

Hoe komt fipronil in eieren terecht?

Het lijkt er op dat het product is toegevoegd aan een bestrijdingsmiddel tegen bloedluizen (Dega-16) om de werking van die laatste te versterken. Hoe en door wie beide producten vermengd zijn, wordt nu onderzocht.

Moet ik mij zorgen maken?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) klasseert fipronil als matig toxisch. De inname van een hoge dosis kan leiden tot schade aan nier, lever of schildklier. De concentratie in de besmette eieren is laag, waardoor er hoogstwaarschijnlijk geen gevaar is voor de volksgezondheid. Verdachte bedrijven zijn ondertussen ook al geblokkeerd, en de eieren uit de handel genomen. In Nederland publiceerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wel nog een lijst met codes van eieren die de consument terug moet brengen naar de winkel.