Boekrecensie

Het krachtigste medicijn

09 april 2020 door EV

Het menselijk afweersysteem heeft nog bakken onbenut potentieel voor de geneeskunde, betoogt Brits immunoloog Daniel Davis in Immuun.

Het immuunsysteem bestrijdt en geneest de overgrote meerderheid van de aandoeningen die we krijgen. Tot vandaag blijft het een grotendeels raadselachtig fenomeen. Waarom valt het bijvoorbeeld wel de gevaarlijke bacteriën aan die ons ziek maken, en laat het de goedaardige microbes die in onze darmen leven ongemoeid? In elk geval stapelen de bewijzen zich op dat het veel meer is dan een systeem dat lichaamsvreemde micro-organismen aanvalt. 

Als immunoloog aan de University of Manchester bestudeert Daniel Davis wat er gebeurt wanneer afweercellen met elkaar en andere cellen in contact komen. Hij gaat na hoe ze bepalen welke cellen gezond zijn en welke niet. In dit boek vertelt hij over de inzichten die zijn onderzoek heeft opgeleverd en wat zijn collega-onderzoekers wereldwijd de voorbije jaren hebben ontdekt. 

Ze vonden onder meer dat het immuunsysteem in staat is om kanker te bestrijden. Het leidde tot het ontstaan van immuuntherapie, een behandeling waarmee onderzoekers immuunreacties opwekken of stimuleren. Volgens Davis staan we aan de drempel van een gezondheidsrevolutie. Als we het juist weten in te zetten, is ons lichaam een krachtiger geneesmiddel dan alle medicijnen die we ooit hebben geproduceerd.

Bestel Immuun op epo.be (€ 22,95)