Eos Blogs

Hoe beïnvloedt vermoeidheid de (sport)prestatie?

Tegen het einde van een voetbalwedstrijd zijn spelers vaak vermoeid. De onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportfysiotherapie van de VUB onderzoekt wat de gevolgen van deze vermoeidheid kunnen zijn.

Met de Vuelta nadert het wielerseizoen zijn einde. Het deelnemersveld oogt met toprenners als Remco Evenepoel, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard enorm indrukwekkend. De winnaar van deze Ronde van Spanje zal ongetwijfeld weer tot het gaatje moeten gaan, ook al heeft die al een zwaar seizoen achter de rug. Maar hoe presteren mensen wanneer ze fysiek of mentaal vermoeid zijn? Jelle Habay van de VUB-onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportfysiotherapie vertelt er meer over.

Samengevat:

  • Vermoeidheid is een complex fenomeen. Er is niet één manier van meten. Voel je je vermoeid? Hoe reageer je? Zijn er fysiologische signalen te bespeuren, zoals een verhoogde hartslag?
  • Vermoeide mensen beginnen fouten te maken en nemen verkeerde beslissingen. In de sport verhoogt ook de kans op blessures.
  • Motivatie kan vermoeidheid tegengaan. Laat je niet in slaap dommelen en blijf doorspelen.

Dit audiofragment werd opgenomen tijdens het Wetenschapsfestival Brussel 2022, dat samenviel met de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Marokko op het WK voetbal 2022. Op de achtergrond hoor je de wedstrijd.

Interesse om deel te nemen aan het onderzoek van Jelle Habay?

Meer informatie