Met deze 5 gewoontes win je meer dan 12 levensjaren

30 april 2018 door EV

Vijf gezonde gewoontes aanhouden, verlengt je levensverwachting met meer dan 14 jaar als vrouw en met ruim 12 jaar als man.

Amerikaanse onderzoekers analyseerden de gegevens van de 78.865 vrouwen die gedurende 34 jaar waren verzameld in de Nurses’ Health Study en deden hetzelfde met de gegevens van 44.354 mannen die 27 jaar hadden deelgenomen aan de Health Professional Follow-up Study.

Ze gingen daarbij op zoek naar vijf levensstijlfactoren die eerder in verband waren gebracht met een gezonde levensstijl - niet roken, een BMI tussen 18,5 en 24,9 kg per m2, ten minste 30 minuten matig tot energiek bewegen per dag, maximaal 1 glas alcohol drinken per dag voor vrouwen en maximaal twee voor mannen, en gezond eten. En ze onderzochten welke impact deze factoren hadden op de sterfte van de proefpersonen.

Uit de resultaten bleek dat vrouwen en mannen die geen enkele van de gezonde levensstijlfactoren hadden gevolgd, op hun vijftigste nog een levensverwachting hadden van respectievelijk 29 jaar en 25,5 jaar. Bekeken ze de vrouwen en mannen die de levensstijlfactoren wel allemaal ter harte hadden genomen, dan hadden zij op hun vijftigste nog respectievelijk 43,1 en 37,6 jaren te gaan. Of dus dat vrouwen meer dan 14 levensjaren kunnen winnen door gezond te leven, en mannen ruim 12.

Verder bleek dat elke levensstijlfactor apart een dosisafhankelijk effect had op het risico op een vroegtijdig overlijden. En dat de combinatie van de vijf factoren de meeste winst opleverde.

Lees ook: wat je moet weten over voedingswetenschap