Muziek tijdens operatie verlicht pijn en vermindert angst

23 april 2018 door EV

Wie tijdens, voor en na een operatie muziek te horen krijgt, voelt na afloop minder pijn, angst en stress dan wanneer hij of zij die luxe niet kreeg.

Dat besluiten onderzoekers van Erasmus MC uit een grootschalige review naar het gebruik van muziek bij operaties. Zelfs wie onder volledige narcose wordt gebracht en muziek te horen krijgt via een koptelefoon, ervaart na afloop hetzelfde effect.

De onderzoekers analyseerden de resultaten van 81 studies met in totaal 7385 volwassen patiënten. Ze deden dat in het kader van het project Muziek als Medicijn en leverden meteen het eerste bewijs wereldwijd voor de gunstige effecten van muziek bij operaties.

Volgens Rosalie Kühlmann, een van de onderzoekers, zijn er al jaren aanwijzingen dat muziek een invloed heeft op de hersenen. Nu het ook wetenschappelijk bewezen is dat muziek helpt tegen pijn, angst en stress, kunnen er richtlijnen worden gemaakt om tijdens een operatie muziek af te spelen. Te meer omdat muziek eenvoudig en veilig toe te passen is en geen bijwerkingen veroorzaakt.

Bij de studie werden geen verbanden gevonden tussen het effect van de muzikale interventie en de leeftijd en het geslacht van de patiënten. Het maakte ook niet uit welk type muziek er gespeeld werd.