Boekrecensie

Onvervulde wens

23 februari 2021 door EV

Specialist Guy Verhulst brengt de oorzaken en mogelijke oplossingen van vruchtbaarheidsproblemen in beeld.

De mens is niet de vruchtbaarste van alle zoogdieren. In tegenstelling tot de meeste dieren hebben vrouwen geen eisprong als ze paren. Ze hebben ook maar zes dagen per menstruatiecyclus de kans om zwanger te worden. En als ze vruchtbaar zijn hebben ze geen uitgesproken lichamelijke veranderingen, hooguit wat meer zin in seks.

Velen nemen het ook niet zo nauw met de timing om kinderen te krijgen. Studeren, carrière maken, een huis bouwen of renoveren, het gaat dikwijls voor op kinderen krijgen, ook al doen veertigers het veel slechter in de statistieken van vruchtbaarheidscentra dan twintigers.

Andere koppels slagen er gewoonweg niet in om zwanger te worden, ook al hebben ze geregeld en onbeschermd seks. Met zijn nieuwe boek richt Guy Verhulst, fertiliteitsarts aan het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (UZ Brussel) zich expliciet tot deze personen. De arts bespreekt uitgebreid de oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen en vrouwen – waar nodig verteld vanuit hun standpunt – en legt uit aan welke lichamelijke onderzoeken ze zich kunnen verwachten als ze hulp zoeken bij een arts of fertiliteitscentrum. Hij zet de behandelingen die momenteel beschikbaar zijn op een rijtje en schetst een eerlijk beeld over het succes en de nevenwerkingen ervan. Het boek is doorspekt met wist-je-datjes, kaders met extra uitleg, en waargebeurde getuigenissen.