Plant op het werk maakt je productief

03 september 2014 door Eos-redactie

Groen op kantoor maakt ons gelukkiger en productiever. Dat gaat in tegen de trend van spartaanse werkruimtes.

Veel bedrijven omhelzen het kale kantoor, want dat leidt werknemers minder af. Nochtans vonden wetenschappers eerder al een verband tussen planten en blij werkvolk. Een internationale groep onderzoekers van vier universiteitsdepartementen psychologie trok voor het eerst naar enkele spartaanse kantoren om die theorie in praktijk te toetsen.

Elk personeelslid kreeg zicht op minstens één plant en werd maandenlang bevraagd over de luchtkwaliteit, hun concentratievermogen en tevredenheid over hun werkplaats. Op al die punten tekenden de onderzoekers een verbetering op. Ook het productiviteitsniveau steeg met maximum vijftien procent in drie maanden, een cijfer vergelijkbaar met eerdere labstudies.

Er zijn meerdere mogelijke verklaringen. Een fysiek voordeel is dat planten de lucht zuiveren van bijvoorbeeld stof, en gezonde mensen werken beter. Ook kan het zijn dat kantoordecoratie de indruk wekt dat het management begaan is met de werknemers, waardoor die harder willen werken.

Het is een beetje zoals een dierentuin, merken de onderzoekers op: ook dieren zijn gelukkiger in een mooi aangeklede ruimte. Marlon Nieuwenhuis van de Cardiff University voegt daar aan toe: ‘Ons onderzoek suggereert dat investeringen in het kantoorlandschap met planten zichzelf terugbetaalt door een toename van de levenskwaliteit en productiviteit van het personeel. Dat daagt de algemeen aanvaarde bedrijfsfilosofie uit dat een steriel kantoor met propere bureaus productiever is.’

De Rijksuniversiteit Groningen was ook bij het onderzoek betrokken. In Nederland werd een anoniem callcenter getest. De resultaten verschenen in The Journal of Experimental Psychology. (tn)