Staand werken helpt je (een beetje) afvallen

01 februari 2018 door SST

Rechtstaand werken zit in de lift. Niet alleen is het gezonder dan zitten, je wordt er ook slanker van. Al blijft het gewichtsverlies, afgemeten aan de inspanning die je ervoor moet leveren, beperkt.

Zitten is het nieuwe roken, zo waarschuwen gezondheidsexperts steeds vaker. Teveel uren per dag op een (kantoor)stoel doorbrengen zou het risico verhogen op hart- en vaatziekten, op diabetes en zelfs op obesitas. En dus krijgen we steeds vaker te horen dat we beter een deel de dag rechtstaand werken. Bijvoorbeeld aan een bureau dat in de hoogte verstelbaar is. Wat levert dat nu op, een dag rechtstaand in plaats van zittend werken?

Voor concrete resultaten op het vlak van gezondheid is het nog wat vroeg, maar een internationaal team van wetenschappers waagt zich op basis van metaonderzoek wel al aan een ander statement: namelijk dat je gemakkelijker afvalt als je vaak rechtstaand werkt. Als we rechtop staan, verbrandt ons lichaam elke minuut gemiddeld 0,15 kilocalorieën méér dan als we neerzitten, zo konden de onderzoekers berekenen uit een verzameling van niet minder dan 46 studies – waarin samen meer dan duizend mensen werden opgevolgd.

Een gemiddelde volwassene van 65 kilogram die zijn werkpositie tijdens de week volledig omgooit van zitten tot staan, kan hierdoor uitkijken naar een gewichtsverlies van 2,5 kilogram per jaar. Het afvallen lijkt dus vanzelf te gaan, op voorwaarde dat het voedingspatroon niet veranderd door het langdurige rechtop staan. Daartegenover staat natuurlijk dat lang rechtstaan niet bepaald de meest praktische en comfortabele werkhouding is. Anders zou de stoel nooit zijn uitgevonden.

Lees ook 'Zitten is even dodelijk als roken, ook voor het brein', een interview met de Nederlandse neuropsycholoog Erik Scherder.