Eos Bibliotheek

Test brengt immuniteit in beeld

Wetenschappers van het multidisciplinair onderzoeksconsortium AUDACIS ontwikkelen een technologie die de immuunstatus van een patiënt gedetailleerd in kaart brengt.

Digitale diagnostiek is hot. Met de nieuwste technologie kan bijvoorbeeld iemands DNA volledig in kaart gebracht worden. Dat kan in de toekomst ook met het immuniteitssysteem van een patiënt. “Een belangrijke speler in ons immuunsysteem zijn de T-cellen, waarbij elke unieke T-cel een welbepaalde indringer als doelwit heeft. Met T-cell receptor sequencing kunnen we die stukjes DNA lezen die de T-cel toelaat haar uniek doelwit te herkennen”, zegt prof. Benson Ogunjimi. Die technologie zal resulteren in een gigantische hoeveelheid data. “Met slimme computers en artificiële intelligentie kunnen we die data vertalen naar medische inzichten”, aldus prof. Kris Laukens. “Zo brengen we met een eenvoudige test iemands immuniteitssysteem in beeld.”

Het AUDACIS-team won een mooie beurs van Roche.

Commerciële partners

Zo krijgt de arts een beeld van de vaccinatiestatus en de infectiegeschiedenis. Ook het risico op auto-immuniteitsziekten en de bescherming tegen tumoren kunnen geanalyseerd worden. De wetenschappers werken aan een softwareapplicatie om de technologie te introduceren in de medische praktijk. “Als we onze krachten met een commerciële partner kunnen bundelen, betekent dit een grote meerwaarde voor elke patiënt”, blikt dr. Pieter Meysman vooruit.