Vaccin tegen pest en antrax in de maak

Lugubere ziekten zoals builenpest en miltvuur mogen dan quasi verdwenen zijn, de bacteriën die ze voortbrengen bestaan natuurlijk nog wel. Met een vaccin willen de Verenigde Staten zich alvast wapenen tegen mogelijke biologische terreur.

Begin deze eeuw, in de nadagen van de terreuraanslagen op New York en Washington, werden de Verenigde Staten een paar keer opgeschrikt nadat personen en instanties brieven hadden gekregen die miltvuurbacteriën (Bacillus anthracis) bevatten. Sindsdien zoeken de Amerikanen naar een middel om zich te wapenen tegen deze vorm van biologische terreur.

Maar er zijn natuurlijk ontelbaar vele ziekmakers die door bio-terroristen kunnen worden gebruikt. Daarom probeerden Amerikaanse wetenschappers om alvast de antigenen van twee schrikwekkende bacteriën sámen in één vaccin te verwerken – antigenen zijn moleculen van virussen of bacteriën die ons immuunsysteem in werking stellen en dus de aanmaak van antistoffen in gang zetten.

De vorsers beweren nu dat ze er daarin zijn geslaagd. Ze konden een werkzaam vaccin ontwikkelen tegen zowel miltvuur (of antrax) als de builenpest, de ziekte die in de 14de eeuw onder de vorm van de Zwarte Dood een derde van de Europese bevolking wegvaagde.

Twee inspuitingen met het vaccin blijken genoeg om proefdieren te beschermen tegen zowel de Bacillus anthracis als de Yersinia pestis, de bacterie die de pest overbrengt. Zelfs als de dieren worden blootgesteld aan (normaal) dodelijke dosissen.