Wakker door de warmte

30 mei 2017 door AB

Door de klimaatverandering zullen steeds meer mensen onvoldoende nachtrust krijgen. Vooral ouderen en arme mensen zijn hiervan de dupe.

Stel dat het vannacht één graden Celsius warmer is dan gemiddeld. Dan komen er deze maand drie extra verstoorde nachtrusten bij per honderd inwoners.

Wetenschappers van de Universiteit van California San Diego voerden de grootste studie ooit uit naar de relatie tussen warmte en slapen. Tussen 2002 en 2011 vulden 765.000 inwoners van de Verenigde Staten vragenlijsten in over hun gezondheid. Zo beantwoorden ze hoeveel van de afgelopen dertig nachten ze slecht hadden geslapen. Die data koppelden de wetenschappers vervolgens aan klimaatdata.

Als we niks doen aan de opwarming van de aarde zullen de inwoners van de Verenigde Staten tegen 2050 gezamenlijk miljoenen nachten per jaar wakker liggen. In 2099 zijn dat er naar schatting al veertien per maand per honderd inwoners, schrijven de wetenschappers in het vakblad Science Advances.

"De effecten van warme nachten zijn voor arme mensen drie keer zo groot. Ook ouder hebben twee keer zo weinig slaap door de warmte dan mensen onder de 65 jaar"

De effecten van warme nachten zijn voor arme mensen drie keer zo groot dan gemiddeld. Waarschijnlijk omdat zij geen airco kunnen betalen. Ook ouder hebben twee keer zo weinig slaap door de warmte dan mensen onder de 65 jaar. En in de zomer heeft een verhoging van één graden Celsius een groter effect op onze nachtrust dan in andere seizoenen: zo’n zeven nachten aan slechte slaap per maand per honderd inwoners.

Te weinig slapen is niet goed, dat is al langer bekend. Het risico op (langdurig) ziek zijn verhoogt, cognitieve functies en welzijn gaan achteruit.Toch moet verder onderzoek uitwijzen of we daadwerkelijk minder gaan slapen, of dat we alleen het gevoel hebben slechter te slapen. Mogelijk waren de deelnemers moe door de warmte en niet door te weinig slaap. Bovendien zijn er ook tal van andere factoren zoals stress of smartphonegebruik die onze nachtrust kunnen verstoren.