Chimpansees maken gorilla’s kopje kleiner

Voor het eerst is vastgesteld hoe chimpansees gorilla’s doden. Of het om predatie of competitie om voedsel gaat, is niet duidelijk.

Beeld: Twee volwassen chimpasee-mannetjes patrouilleren in hun territorium in Laongo Nationaal Park (Gabon). © LCP, Lara M. Southern

Een groep van achttien chimpansees omsingelt een kleine groep gorilla’s. Er wordt heen en weer geschreeuwd. Een zilverrug chargeert en gooit een chimpanseewijfje in de lucht. Een tiental chimpansees springt en slaat al schreeuwend herhaaldelijk op de zilverrug. Een gorillajong raakt geïsoleerd van de volwassenen en wordt door de chimpansees meegenomen en uiteindelijk gedood.

Voor het eerst stelden Duitse biologen in het Loango Nationaal Park in Gabon vast hoe chimpansees een gorilla doodden. Ook bij een tweede, soortgelijke confrontatie sneuvelde een gorillajong. Dodelijke confrontaties tussen groepen chimpansees onderling komen vaker voor. Maar ontmoetingen met gorilla’s verlopen voor zover bekend vreedzaam.

Predatie is volgens de biologen een eerste mogelijke verklaring voor het dodelijke geweld. Maar slechts in één van de twee gevallen aten de chimpansees het gorillajong op. En het gedrag van de chimpansees verschilde van hun normale jachtgedrag.

Een tweede mogelijkheid is dat competitie om voedsel aan de basis ligt van het conflict. De twee incidenten deden zich voor in een periode waarin eten schaars is, en beide soorten grotendeels op hetzelfde voedsel zijn aangewezen.

Bron: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, Leipzig, Duitsland