Mastodont van de Pyreneeën opgegraven

Franse archeologen hebben voor het eerst een volledige schedel opgegraven van de Gomphotherium, een olifantachtige die miljoenen jaren geleden al het loodje heeft gelegd.

Al in 2015 vond een boer in het Franse deel van de Pyreneeën een hard object in de ondergrond van zijn akker. Omdat hij niet goed wist wat hij met de vondst aan moest, duurde het twee jaar vooraleer hij de overheid inlichtte. Die schakelde Franse paleontologen in om het enorme fossiel te komen onderzoeken en uitgraven.

"Van de Zuid-Europese soort werden vooralsnog enkel vier kiezen gevonden, en die vondst dateert al van 1857"

Het bleek te gaan om de fossiele schedel van een prehistorisch dier uit het geslacht Gomphotherium, olifantachtigen die leefden tussen ongeveer twintig en vijf miljoen jaar geleden (tijdens het Mioceen) en die praktisch overal ter wereld voorkwamen. Van de Zuid-Europese soort werden vooralsnog enkel vier kiezen gevonden, en die vondst dateert al van 1857. Het is trouwens op basis van die tanden dat het prehistorische dierengeslacht indertijd wetenschappelijk werd beschreven.

Intussen zijn wereldwijd verschillende fossielen opgegraven (er staat zelfs een nagenoeg volledig skelet mét schedel tentoongesteld in een museum in de Verenigde Staten), maar het is dus nog maar de tweede vondst van de Europese soort die het geslacht haar naam heeft gegeven.

 

Fotocredit: American Museum Natural History