Mens versus wolf: elkaar mijden is beste scenario om samen te leven

De wolf is terug van weggeweest. Dat roept veel enthousiaste reacties op, maar niet iedereen is blij met de terugkeer van de wilde viervoeter. Een recente internationale studie onderzocht hoe we een conflict tussen mens en wolf kunnen voorkomen.

Het Limburgse wolvenpaar August en Naya wordt op de voet gevolgd in de media. De laatste berichten dateren van begin mei en meldden dat de hoogzwangere wolvin Naya ieder moment kon bevallen van een roedel wolvenwelpjes. Toch gaat het kraamnieuws gepaard met minder vrolijke berichten: de wolven vullen hun maag onder andere met schapen, wat heftige reacties oproept.

Een groep internationale wetenschappers onderzocht hoe we het best met de terugkeer van de wolf kunnen omgaan. Daarbij maakten ze gebruik van bestaande kennis en inzichten, afkomstig uit andere gebieden waar wilde carnivoren leven in een door mensen gedomineerd landschap. Die inzichten toetsten ze aan de huidige Europese situatie op vlak van wetgeving en ecologische en sociaaleconomische impact. Vier mogelijke scenario’s werden onder de loep genomen: populatiecontrole, inzetten op bescherming en financiële compensatie van boeren zonder verdere tussenkomst, het plaatsen van hekken om expansie te voorkomen en gedragsmanagement van wolf en mens.

"Uit het onderzoek bleek dat populatiecontrole door jacht niet de beste oplossing is, het zou juist leiden tot meer conflicten tussen mens en dier"

Uit het onderzoek bleek dat populatiecontrole door jacht niet de beste oplossing is, het zou juist leiden tot meer conflicten tussen mens en dier. Het plaatsen van hekken om de verdere verspreiding van de wolf te voorkomen is in Europa, waar het landschap erg gefragmenteerd is, haast onmogelijk. Bovendien beperken hekken ook andere wilde dieren in hun bewegingsvrijheid.

De wetenschappers raden aan om vooral in te zetten op gedragsmanagement van mens en wolf, zodat zij elkaar zo veel mogelijk mijden. Zo zouden we ervoor moeten zorgen dat de wolf genoeg wilde prooidieren ter beschikking heeft. Verder zijn afschrikkingsmaatregelen een goede optie: vee moet beschermd worden door schrikdraad en eventueel ook door getrainde waakhonden. De onderzoekers benadrukken daarnaast ook de ecologische meerwaarde van de terugkomst van de wolf, die voor de mens zelf vrijwel ongevaarlijk is.