Tropisch bos op de barbecue

Waar komt onze houtskool vandaan? Nog te vaak uit de tropen, waar de productie tot (illegale) ontbossing leidt. Dat blijkt uit een onderzoek van WWF.

Wie een zak houtskool koopt, vindt daarop vaak geen informatie over de herkomst – dat is wettelijk niet verplicht. Vaak gaat het om hout uit de tropen, zonder garanties dat het uit legaal gekapte en duurzaam beheerde bossen komt, meldt WWF in een nieuw rapport.

Van de achttien onderzochte zakken houtskool uit Belgische supermarkten en doe-het-zelfzaken, bevatten er elf geen informatie over de herkomst of samenstelling. Hans Beeckman van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika analyseerde de houtskool. Op basis van anatomische kenmerken is het mogelijk een onderscheid te maken tussen tropische soorten en hout uit gematigde streken, zelfs nadat het hout is verkoold. Negen zakken bevatten tropisch hout.Houtskoolwinning is een veel belangrijkere oorzaak van bosdegradatie of ontbossing in de tropen dan houtkap voor zaaghout’, zegt Beeckman.

Illegaal hout

Ons land importeert elk jaar zo’n 70.000 ton houtskool – die deels naar andere Europese landen wordt uitgevoerd. Ongeveer de helft daarvan komt uit Nigeria. Dat land verliest jaarlijks vijf procent van zijn bosoppervlakte. ‘Dat is voor minstens een kwart te wijten aan de houtskoolproductie’, zegt Béatrice Wedeux van WWF. ‘Corruptie en illegale ontbossing zijn een groot probleem in het land. De Nigeriaanse Milieuraad heeft al meermaals opgeroepen de houtskoolexport te verbieden.’

Zelfs Europese houtskool is niet per definitie zuiver op de graat. ‘Na Nigeria is Oekraïne de grootste exporteur naar ons land,’ zegt Wedeux. ‘Ook dat land kampt met illegale ontbossing, die er de laatste Europese oerbossen bedreigt.’

Europese wetgeving die moet vermijden dat er illegaal hout op de markt komt, is niet van toepassing op afgeleide producten zoals houtskool. Dat moet veranderen, vindt WWF. De organisatie raadt barbecuers aan om voor houtskool met het FSC-keurmerk te kiezen. Om het label van de Forest Stewardship Council te mogen dragen, moet bosbeheer aan een reeks duurzaamheidscriteria voldoen.