Veganistische voeding is (nog) niet ideaal voor honden

De productie van dierlijke voedingsmiddelen belast het milieu meer dan die van plantaardige voedingsmiddelen. Meer en meer firma’s die hondenvoer produceren, bieden een veganistisch alternatief aan. Dit zou ook gezonder zijn voor je huisdier. Klopt dat?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Engelse en Australische onderzoekers gingen na of veganistische voeding de gezondheid van honden ten goede kan komen. De bedoeling is natuurlijk om huisdierenvoer te produceren dat minder belastend is voor het milieu.

 • De wetenschappers voerden een elektronische bevraging uit bij 2.536 hondeneigenaars. Op basis van de antwoorden van de baasjes werden de honden in drie categorieën ingedeeld:
  • honden die klassiek hondenvoer kregen;
  • honden die rauw vlees aten;
  • honden die veganistische voeding kregen.
 • De onderzoekers stelden de hondenbaasjes ook vragen over de gezondheid van hun honden, zoals:
  • het aantal bezoeken bij de veearts;
  • medicatie;

Honden die klassiek hondenvoer aten, vertoonden in 49% van de gevallen gezondheidsproblemen, tegenover 43% van de honden die rauw vlees aten en 36% van de dieren die veganistische voeding kregen.

De onderzoekers besluiten daarom dat veganistische voeding het beste is voor de gezondheid van honden.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze dwarsdoorsnedestudie is van zeer lage kwaliteit.

 • De onderzoekers vroegen aan de baasjes van de honden hoe de veearts de gezondheid van hun hond evalueert. Dat is vrij subjectief.
 • De wetenschappers hielden geen rekening met bijvoorbeeld fysieke activiteit en de socio-economische positie van de hondeneigenaars. We kunnen dus niet uitsluiten dat baasjes die hun hond veganistisch voeden fysiek actiever zijn, omdat ze bijvoorbeeld:
  • meer aandacht schenken aan de gezondheid van hun hond;
  • meer financiële middelen hebben om hun huisdier te verzorgen.

De studie werd bovendien volledig gefinancierd door ProVeg, een internationale organisatie die plantaardige voeding promoot en startende bedrijven helpt in deze sector. De resultaten van de studie komen de sponsor dus goed uit. In 2018 waren er naar schatting 471 miljoen honden op de wereld, en in 2014 was de markt voor hondenvoer goed voor zo’n 132 miljard euro.

Een tweede internationale onderzoeksgroep onderzocht de samenstelling van veganistische voeding voor huisdieren. Deze wetenschappers kwamen tot de conclusie dat:

 • een of meerdere voedingsstoffen onder de aanbevolen dosissen zaten;
 • zink en koper te rijk aanwezig waren.

Ze besloten dat veganistisch voer in de huidige samenstelling niet aan te raden is voor honden. Dit onderzoek kreeg geen financiële steun.

Conclusie

Op basis van een elektronische bevraging bij hondeneigenaars kwamen onderzoekers tot de conclusie dat honden die veganistische voeding kregen, gezonder waren. De studie werd echter betaald door ProVeg, een organisatie die plantaardige voeding promoot. Vooraleer we honden op een veganistisch dieet zetten, lijkt het aangewezen om de resultaten door een onafhankelijk team te laten bevestigen. Een tweede studie toonde immers aan dat de samenstelling van veganistisch voer nog niet optimaal is voor huisdieren.

Hebben vegetarische dieren een tekort aan B12?

Lees hier het antwoord