Visgeur verjaagt muggen

Muggen leggen hun eitjes niet in poelen die ruiken naar vis, tenzij ze geen alternatief hebben.

Uit eerder onderzoek blijkt dat muggen hun eitjes het liefst leggen in stilstaand water waarin geen vissen zitten. Ze doen dat om de overlevingskansen van hun nakomelingen te vergroten, want vissen doen zich graag tegoed aan muggenlarven.

In regio’s waar muggen dodelijke ziektes verspreiden, zoals malaria, zika en gele koorts, gebruiken wetenschappers die kennis al. Ze zetten vissen uit om muggenpopulaties in te perken en meteen ook de ziektes te voorkomen die ze verspreiden. Op plekken waar het uitzetten van vis niet kan, zoals in plassen in dakgoten en autobanden, wordt overwogen om te sproeien met de geur van vissen om de muggen te misleiden.

Hendrik Trekels en Bram Vanschoenwinkel van de Vrije Universiteit Brussel ontdekten dat beide strategieën niet altijd werken. Vinden muggen geen visvrije poelen en hangt de geur van vis overal, dan leggen ze hun eitjes toch in water dat ruikt naar vis, omdat ze geen alternatief hebben.

De wetenschappers bedachten meteen ook een oplossing. Verspreiden ze de geur van vis in de meeste poelen, dan kunnen ze de muggen ertoe brengen massaal eieren te leggen in de overgebleven welriekende plassen. Daar kunnen ze de eitjes en larven gericht uitroeien.

Verder onderzoek moet nog uitwijzen of dit alternatief werkt en praktisch haalbaar is. Het inzetten van geur is alvast niet hinderlijk voor de plaatselijke bevolking, want mensen kunnen de gebruikte cocktail niet waarnemen.