Wassen we onze haren binnenkort met shampoo van stro?

Stro kan chemische bestanddelen in reinigingsproducten en cosmetica vervangen.

Rijststro kan, door het te mengen en te koken met enzymen, een niet-giftig ingrediënt leveren voor een scala aan middelen die normaliter uit olie worden gemaakt. De onderzoekers zochten naar een vervanger van chemische surfactanten. Dat zijn oppervlakte-actieve verbindingen in detergenten of schoonmaakmiddelen. Deze verbindingen houden water en olie bij elkaar en helpen de oppervlaktespanning van een vloeistof te verlagen, zodat het product, in geval van een wasmiddel, dieper inwerkt in het textiel en beter reinigt. 

Surfactanten zitten naast schoonmaakproducten onder meer ook in shampoo, wasverzachter, tandpasta, verf en insecticiden. Een biosurfactant uit stro, of een andere reststroom uit de landbouw, kan de chemische component uit al deze producten vervangen. Dat zou verschillende voordelen opleveren, aldus onderzoeker Pattanathu Rahman. “Stro is uitbundig voorhanden in de wereld en een goedkoop bijproduct van graanproductie. In plaats van het te verbanden, wat slecht is voor het milieu, kan stro een meerwaarde voor de boer opleveren.”

De industrie is geïnteresseerd in deze non-toxische en biologisch afbreekbare stoffen uit stro, aldus Rahman. Biosurfactanten als alternatief voor synthetische moleculen hebben volgens hem een geschatte marktwaarde van bijna 3 miljard dollar.