Boekrecensie

Inzicht in tinnitus

15 april 2020 door LG

Leer ermee leven. Dat is wat al te veel mensen met een piep in hun oor te horen krijgen, en waar expert Bart Vinck zich over opwindt in het boek Over tinnitus.

Tegelijk geeft hij toe dat er wellicht nooit een pil of operatie komt die je voorgoed van die piep verlost. 

Vinck legt uit hoe het gehoor werkt en wat tinnitus is. We leren dat tinnitus geen aandoening is maar een symptoom, dat vaak (maar niet altijd) samengaat met gehoorverlies en hyperacusis, een overgevoeligheid voor geluid. Angst en stress zorgen voor een vicieuze cirkel: omdat je bang bent dat het nooit overgaat, wordt het alleen erger. Toch zit het niet (figuurlijk) tussen de oren, want er is een perfect biologische verklaring voor. 

Daarmee zijn we bij de behandeling aanbeland, die Vinck omstandig uiteenzet. Oordopjes of ruisgeneratoren raadt hij af. Het heeft geen zin om je af te schermen of je piep te laten overstemmen door een ander geluid. Hij ziet wel heil in hoorapparaten, psychotherapie en relaxatie. Maar waarschuwt daarbij dat het voor iedere patiënt verschillend kan zijn wat werkt of niet. Doel is overigens niet de tinnitus wegwerken, maar vooral de impact ervan op het leven te verminderen. Dat lukt vooral goed door alarmerende gedachten te counteren, meer te ontspannen en leuke dingen te doen. Tussendoor lezen we getuigenissen van tinnituspatiënten en zijn er collages en gedichten van theatermaker en tinnitus-ervaringsdeskundige Karel Vingerhoets. 

Dit boek zal ongetwijfeld een eye-opener zijn voor heel wat patiënten en hun naasten. Jammer dat het bij tijden een ietwat gênante bewieroking van Bart Vinck wordt. Elke getuige heeft het over hoe fantastisch het was dat hij of zij uiteindelijk bij Vinck terechtkwam. Vinck heeft zelf een expertisecentrum voor tinnitus en reserveert er ook een hoofdstuk voor in het boek. Wie daardoor kan kijken, heeft een erg interessant, vlot leesbaar en afwisselend boek in handen.