Koppen beschadigt het brein

15 februari 2017 door AB

In de hersenen van voetballers zijn opeenhopingen van eiwitten aangetroffen die de hersenen aantasten.

Hersenwetenschappers van University College London hebben de hersenen van zes professionele voetballers die op latere leeftijd dement werden na hun dood onderzocht. In alle hersenen vonden ze sporen van alzheimer. In vier van de zes breinen vonden de onderzoekers chronische traumatische encephalopathie (CTE).
 
Dit is een specifieke opeenhoping van het eiwit tau. Bij alzheimer is er ook sprake van opeenhopingen van dit eiwit. Doordat bij CTE tau zich vooral ophoopt rondom de bloedvaten en hersengroeven is dit ziektebeeld onder de microscoop te onderscheiden van alzheimer. CTE is het gevolg van herhaaldelijke blootstelling aan het koppen van de bal en van botsingen met het hoofd tussen voetballers.
 
Eerdere studies toonden al aan dat CTE aanwezig was in de hersenen van boksers en American football-speler. Dit is de eerste studie die CTE aantoont in de hersenen van voetballers. Toch betekent dat volgens de onderzoekers nog niet dat voetballen het risico op dementie verhoogt. Hoewel CTE aanwezig is in de hersenen van dementerende voetballers, stelt dit niet vast dat voetballen de oorzaak is van dementie. Ook is de studie uitgevoerd op een klein aantal voetballers, en is leeftijd een risicofactor voor het ontwikkelen van alzheimer. Er valt dus niet met zekerheid te zeggen dat de ziekte van Alzheimer het gevolg is van kopstoten voor deze voetballers.
 
Om conclusies te trekken over de risico`s van kopballen op het ontwikkelen van alzheimer en dementie moeten onderzoekers eerst vaststellen of dementie daadwerkelijk vaker voorkomt bij voetballers dan in een normale populatie.