Kunnen psychedelische drugs ook genezen?

Een aantal wetenschappers gelooft dat psychedelische drugs ooit ingezet worden om psychische stoornissen te behandelen.

Psychedelica zijn drugs waar je van gaat hallucineren. In combinatie met therapie zouden ze wel eens stoornissen als depressie en sociale angsten kunnen behandelen. Dat stelt een aantal wetenschappers op het jaarlijkse congres van de American Psychological Association in San Francisco. Op het congres worden de resultaten van verschillende studies besproken.

Zo onderzoeken wetenschappers van de Alliant University Los Angeles de effecten van MDMA, ook wel bekend als xtc, op posttraumatische stressstoornis. Het onderzoek doorgaat nu een laatste testfase. De onderzoekers hopen hierna goedkeuring van de Food and Drug Administration te krijgen om het als medicijn toe te mogen passen.

Een andere studie liet al zien dat het merendeel van twaalf participanten met autisme gebaat was bij therapie in combinatie met MDMA. Naderhand hadden zij minder last van sociale angsten. Dat komt vaak voor bij autisme en is lastig te behandelen.

Nog ander onderzoek buigt zich over de werking van LSD, psilocybine (magic mushrooms) en ayahuasca, een brouwsel dat door de inheemse bevolking van de Amazone wordt gebruikt voor spirituele ceremonies. De middelen zorgen dan ook voor meer spiritualiteit, liet Canadees onderzoek met 159 vrijwilligers zien. Spiritualiteit leidt tot een verbetering van de emotionele stabiliteit van de proefpersonen, wat weer voor een vermindering in symptomen van angst, depressie en eetstoornissen zorgt.

Meer onderzoek en discussie zijn nodig om de helende werking van de drugs volledig te begrijpen. Bovendien zijn er nog discussies gaande over de klinische, ethische en culturele aspecten van het gebruiken van drugs als medicijn. Er is in ieder geval genoeg voer voor vervolgonderzoek: welke rol kan spiritualiteit bijvoorbeeld spelen bij de behandeling van psychische aandoeningen?