Boekrecensie

Motivatie met de grote M

09 april 2020

Dan Ariely, een van de meest invloedrijke gedragswetenschappers, schreef een compact en verassend boek over wat ons doorgaans drijft.

Wat motiveert jou als je ’s ochtends naar je werk gaat? Het vooruitzicht op het maandelijkse loon, het gevoel van verbondenheid met je collega’s of sociaal aanzien? Na Dan Ariely's bestsellers als Volkomen onlogisch en Heerlijk oneerlijk is dit opnieuw een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe onze psyche onbewust diepere doelen nastreeft. 

Ariely maakt de brug tussen wetenschappelijk onderzoek en situaties in het dagelijkse leven die voor velen herkenbaar zullen zijn. Door middel van anekdotes, die soms emotioneel en persoonlijk zijn, legt hij abstracte concepten op een begrijpelijke manier uit. Ariely laat zien hoe verschillende situaties erg veel op elkaar kunnen lijken. Zo zal het boek je van een bedrijfsvergadering, via een knutselfabriek tot een ziekenhuisbed brengen.  

Als je niet de tijd vindt om het volledige, 120 pagina’s ‘lange’ boek te lezen, lees dan zeker het voorlaatste hoofdstuk. Daar plaatst Ariely het concept motivatie in een ruimere, filosofische context. Heel mooi hoe hij inzichten in de gedragseconomie combineert met existentiële vragen en drijfveren. Dit boek laat je ongetwijfeld met een andere, bewustere kijk naar het werk vertrekken.