Ouderen die slecht ruiken hebben meer kans op dementie

09 oktober 2017 door CDR

Dat blijkt uit een langetermijnstudie met bijna 3.000 vrijwilligers van 57 tot 85 jaar oud. Ouderen die typische geuren niet konden identificeren, bleken dubbel zoveel kans te hebben om binnen de vijf jaar dementie te ontwikkelen.

Eerder was al aangetoond dat er een verband is tussen verminderde reukzin en de kans op overlijden bij ouderen. Het onderzoeksteam onder leiding van Prof. Pinto van de Universiteit van Chicago wilde achterhalen of er ook een link was tussen dementie en reukzin.

De methode heet Sniffin'Sticks. De proefpersonen kregen 5 viltstiften voorgeschoteld. Deze waren gevuld met 5 verschillende aroma’s: pepermunt, vis, sinaasappels, rozen en leer. Ze moesten opschrijven wat ze roken. 78,1 % van de personen kon 4 of 5 geuren herkennen. De anderen konden er maximaal 3 herkennen.

5 jaar na de test waren bijna alle proefpersonen die destijds geen enkele geur hadden herkend dement. Bijna 80% van de mensen die maar 1 of 2 geuren had herkend was ook dement geworden. Daarbij vonden de onderzoekers een verband tussen de score en het voorkomen van dementie.

Het waarom van deze opmerkelijke link is te vinden in de werking van herstellende stamcellen. Die zijn aanwezig in het geursysteem en in de hippocampus. Goed werkende stamcellen uitten zich dus zowel in een blijvend goed geheugen op latere leeftijd als in een goede reukzin. Dit verklaart waarom oudere mensen met een goede reukzin ook minder risico lopen om kort daarop dement te worden.