Boekrecensie

Parkinson is meer dan beven alleen

29 juli 2021 door LG

Bij de ziekte van Parkinson denken wij aan bevende oude mannen. Dat clichébeeld is compleet vervaagd na het lezen van Parkinson bij de psychiater

Daarin geven de psychiaters Odile van den Heuvel en Sonja Rutten een inkijkje in het leven van twintig van hun patiënten aan het Centrum Neuropsychiatrie Parkinson (VU Medisch Centrum). Angst, depressie, gokverslaving, psychose, apathie, dwanghandelingen: ze kunnen allemaal het gevolg zijn van de hersenziekte, of van de medicatie die de motorische problemen moet milderen. 

In een vlotte, persoonlijke stijl word je als lezer meegenomen in de wereld van de patiënt, en vaak ook van diens partner. ‘Meneer Van der Loon’ bijvoorbeeld, een vijftiger, verliest 100.000 euro door dwangmatig gokken en pikt zelfs de bankpas van zijn vrouw uit haar handtas. ‘Mevrouw Van Eyck’ heeft voortdurend feestende en musicerende mensen op bezoek. ‘Meneer Vleugel’ krijgt paniekaanvallen op het moment dat hij vermoedt dat zijn medicatie uitgewerkt is. Andere patiënten kloppen bij de psychiater aan met een depressie, om over euthanasie te praten of op aangeven van hun partner, omdat die de lusteloosheid niet meer kan aanzien of het huis niet meer uit kan.

Gelukkig zijn er vaak oplossingen. Een aanpassing van de medicatie, nieuwe medicijnen, psychotherapie of diepebreinstimulatie – waarbij elektroden in de hersenen worden geplaatst. Dat geeft hoop. Misschien wel te veel, want zowat alle verhalen lijken goed af te lopen. Je kunt je afvragen of dat een realistisch beeld geeft van de psychiatrie.