Zo counter je stress

10 oktober 2017 door LG

We laten ons te veel opjutten en dat is nergens goed voor. Met deze wetenschappelijk verantwoorde tips geef je stress geen kans.

Verandering begint bij jezelf

Stel je prioriteiten en deel je tijd efficiënter in. Dat zijn zaken die je kan leren. Net als nieuwe opdrachten weigeren als je al tot over je oren in het werk zit, of thuis en op vakantie je mailbox niet openen. Ook op het werk helpt het als je vaste momenten inlast om je e-mails te bekijken. Zo ben je niet steeds afgeleid.

Accepteer wat je niet kan veranderen

Acute stress moet je bewust onder ogen zien. In plaats van geïrriteerd te raken en de kop in het zand te steken, kan je beter aanvaarden dat de situatie nu eenmaal zo urgent of hachelijk is als ze is. Een stresserende situatie accepteren, lukt overigens makkelijker als je niet meteen denkt aan alles wat er allemaal mis kan gaan.

Onderhoud sociale contacten

Een heel simpele, maar toch wetenschappelijk onderbouwde remedie tegen stress: menselijk contact. Vrienden en familie kunnen hun ervaring met je delen, je bij problemen een handje helpen en warmte, geborgenheid en troost bieden. Dat alles draagt bij aan een vermindering van stress.

 

Meer strategieën tegen stress lees je in het dossier ‘Zo bescherm je je tegen stress’ in het nieuwe nummer van Eos Psyche&Brein.