Van techno ga je sneller lopen, jazz remt af

10 juli 2013 door SST

Niet alleen het ritme van de muziek waarnaar je tijdens het joggen luistert, heeft invloed op je looppas. Gentse onderzoekers menen dat ook het genre een rol speelt.

Of je nu naar muziek luistert tijdens het wandelen of het joggen, onbewust hebben we de neiging om onze loopfrequentie af te stemmen op het ritme en het tempo van de muziek. Maar wat met de andere kenmerken van muziek stijl, genre, smaak, of het feit dat je het nummer kent of niet? Hebben die ook een invloed op je loopgedrag? Die vraag hebben enkele musicologen van de Universiteit Gent nu beantwoord.

De onderzoekers lieten proefpersonen een blokje om wandelen of lopen met een compilatie bestaande uit 52 opeenvolgende muziekstukken op hun (draagbare) muziekspeler. De stukken kwamen uit verschillende genres (jazz, pop, techno, reggae, et cetera) maar hadden allemaal hetzelfde ritme en tempo – zodat het effect hiervan kon worden uitgeschakeld.

Na de test (en een korte rustpauze) werd aan de deelnemers gevraagd of ze de beluisterde muziekstukken konden smaken of niet, of de muziek agressief klonk, of eerder zacht, en of ze de muziek al eens eerder hadden gehoord, of niet. Bekendheid en muzieksmaak bleken weinig of geen rol uit te oefenen op de looppas. Luide en agressieve muziek bleek dan weer wel het looptempo te versnellen. Maar de grootste verschillen zagen de onderzoekers tussen de verschillende muziekgenres. Overschakelen naar pop en techno leek de looppas danig te versnellen, terwijl het omgekeerde gebeurde met jazz en reggae. (sst)